AKO SU VAM DECA STALNO NA TELEFONU I TIKTOKU OVO ODMAH PROČITAJTE! Vreme ističe
Foto: Profimedia

NOVI PROBLEM

AKO SU VAM DECA STALNO NA TELEFONU I TIKTOKU OVO ODMAH PROČITAJTE! Vreme ističe

Gledanje previše videa na TikToku u dužem vremenskom periodu dovodi do problema s pažnjom koncetracijom i kratkoročnim pamćenjem, navodi studija.

Objavljeno:

TikTok je za kratak vremenski period postao najpopularnija mreža na svetu, naročito među decom i mladima. Upravo najmlađi provode sate gledajući i objavljujući video snimke na ovoj popularnoj mreži.

Međutim, istraživanja pokazuju da to ima negativan uticaj na razvoj mozga deteta i mladih i dovodi do otežane koncetracije prilikom obavljanja drugih aktivnosti.

Naučnici ističu da TikTok postoji kratak vremenski period i da je zbog toga još uvek teško detaljno proučiti kako utiče na razvoj mozga kod mladih, ali dodaju da je uticaj definitivno vidljiv.

Rolelkoster na hormonu sreće

Prednji deo mozga koji je zadužen za rešavanje problema, osvešćivanje emocija, mišljenje, pažnju, pamćenje i druge funkcije se u potpunosti razvija tek oko 25. godine života.

Baš u tom delu mozga naučnici uočavaju najviše uticaja TikToka.

Kako objašnjava Džesika Grifin, profesorka i doktorka psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Masačusetsu, kratki video snimci, kao i slatkiši, podstiču stvaranje dopamina – hemikalije koja je odgovorna za "dobar osećaj".

"Upravo taj osećaj vas tera da želite još, baš kao i sa slatkišima", objašnjava ona za Verywell Health.

Telefon
foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Kratki video snimci stvaraju zavisnost kod mladih i otežavaju odluku da se izađe iz aplikacije i posveti nekoj drugoj aktivnosti.

Kinezi su prošle godine sproveli istraživanje kako bi proučili efekat TikToka na mozgove studenata. Oni su otkrili da algoritam aplikacije koji pažljivo prilagođava sadržaj ukusu, aktivira centre za nagrađivanje u mozgu mnogo više nego gledanje nasumično izabranih video snimaka koji nisu prilagođeni korisniku. Ukratko, otkrili su da TikTok stvara zavisnost.

Snimci mozgova studenata pokazali su da redovno korišćenje aplikacije izaziva rekacije koje se povezuju sa zavisnošću, dok neki od studenata nisu ni imali kontrole da zaustave gledanje.

Kratki snimci nisu jedini problem

Međutim, video snimci nisu jedini problem TikToka.

Kako naučnici objašnjavaju, treba uzeti u obzir činjenicu da se radi o društvenoj mreži. Baš kao i kod drugih mreža, korisnici TikToka nisu imuni na negativne pojave kao što je umanjena komunikacija u stvarnom životu, što dalje može uzrokovati ograničen emocionalni i društveni život.

Pored toga, mreže su pune potencijalno štetnog sadržaja i netačnih informacija, ali i seksualnih predatora.

Algoritam kao takav

Profesorka i doktorka Grifin upozorava da algoritmi koji generišu sadržaj mogu imati štetan uticaj na mozak mladih.

"Ako vaše dete ima poremećaj ishrane, anksioznost ili depresiju, verovatno će im biti serviran sadržaj koji ima veze sa tim temama, a to može imati još štetniji efekat", objašnjava ona.

Tik tok
foto: Profimedia

Oduzimanje telefona nije rešenje

Ukoliko roditelji primete da njihovo dete provodi previše vremena gledajući u ekran, rešenje nije oduzeti telefon ili zabraniti TikTok.

"Prvi korak je otvoreni razgovor sa decom o posledicama preteranog korišćenja TikToka. Zatim uvođenje ograničenja koliko vremena mogu provesti na TikToku", objašnjava ona.

Doktorka Grifin savetuje roditeljima da na telefonima ograniče koliko dugo deca mogu koristiti neku aplikaciju PIN kodom. Kada vreme istekne, telefon se zaključa.

Ona dodaje da treba uključivati decu u druge zanimljive aktivnosti, koje će ih odvojiti od ekrana i dovesti do uravnoteženog života.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.