Evo koliko treba"prosečnom" hakeru da vam probije lozinku
Ilustracija, Foto: Profimedia

čuvajte se

Evo koliko treba"prosečnom" hakeru da vam probije lozinku

Istraživali su koliko bi vremena bilo potrebno prosečnom hakeru da probije lozinke kojima štitimo naše onlajn naloge

Objavljeno:

Kratke i jednostavne lozinke mogu se probiti za nekoliko sekundi. Za duge i komplikovane ipak treba malo više vremena. Za neke i milioni godina. To pokazuje nedavna studija kompanije za sajber bezbednost Hive Systems iz Ričmonda u Virdžiniji.

Istraživali su koliko bi vremena bilo potrebno prosečnomhakeru da probije lozinke kojima štitimo naše onlajn naloge.

Istraživanje je pokazalo da prosečan haker čak i lozinku od osam znakova – sastavljenu od brojeva, velikih i malih slova i posebnih znakova – može probiti u roku od 39 minuta.

Pre dve godine za to mu je bilo potrebno osam sati.

Sve kraće ili manje složene lozinke može bez problema probiti bilo koji haker koji zna šta radi, čak i ako koristi samo osnovnu opremu.

Za probijanje lozinke od 10 znakova sastavljene od brojeva, velikih i malih slova i posebnih znakova pre dve godine je bilo potrebno pet godina, a danas je dovoljno pet meseci.

Kako da se bolje zaštitite?

Haker
foto: Profimedia

Pa, za početak duže lozinke.

Hive Systems tvrdi da bi prosečnom hakeru bilo potrebno 438 milijardi godina da probije lozinku od 18 znakova koja koristi kombinaciju brojeva, malih i velikih slova i simbola.

Istraživanja potvrđuju da su u pravu stručnjaci koji savetuju da se odaberu duge i složene lozinke, s najmanje osam znakova.

Sa druge strane, takođe je veoma dobro imati dvofaktorsku autentifikaciju. To je dodatni nivo zaštite, gde će i pored vašeg korisničkog imena i lozinke, hakerima biti potreban i jedinstveni kod, koji će stizati samo na vašem telefonu ili uređaju koji podesite.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.