ČAK 60% VRSTI UGROŽENO! Popularni napitak pije dve trećine svetskog stanovništva, a preti nam nestašica!
Foto: Profimedia

ugrožena biljka

ČAK 60% VRSTI UGROŽENO! Popularni napitak pije dve trećine svetskog stanovništva, a preti nam nestašica!

Od ukupno 124 vrsta kafe, čak 75 se sada smatraju ugroženim, a glavni razlozi su seča šuma, klimatske promene i širenje bolesti i štetnih vrsta.

Objavljeno: 15:55h

Od toga, 13 vrsti omiljenog pića planete su klasifikovane kao kritično ugrožene, a 40 kao ugrožene, medju kojima spada i kafa Arabika - koja je inače najpopularnija u industriji kafe.

Ovaj alarmantni podatak objavili su britanski naučnici istraživanjem na Kraljevskog botaničkog vrta u Kjuu, i njime zabrinuli veliki deo svetskog stanovništva koji svakodnevno uživa u jednom od najpopularnijih napitaka.

Uticaj na ekonomiju

U svetu se na godišnjem nivou proizvede i popije oko 10 miliona tona kafe koju redovno konzumiraju čak dve trećine stanovništva! Pomenuta kafa Arabika, zajedno sa još jednom vrstom kafe zvanom Robusta, trenutno predstavlja stub industrije kafe. Oko 60% kafe prodate širom sveta je upravo vrste Arabika, dok u divljini ova vrsta raste u samo dve zemlje - Etiopiji i Južnom Sudanu. A podsećamo da je ova industrija vredna oko 13,8 milijardi dolara.

Stoga je dobra vest da ove dve vrste kafe na kojima industrija počiva trenutno nisu kritično ugrožene. Sa druge strane, problem je što su u opasnosti dve podvrste čijim se semenjem poboljšavaju njihove karakteristike.

Naučnik Eron Devis, deo istraživačkog tima Kraljevskog botaničkog vrta u Kjuu, objašnjava: "Proizvođačima su potrebne te dve podvrste jer imaju gene potrebne za razvoj kafa otpornih na bolesti i klimatske promene". Istraživanje su sproveli u afričkim šumama na području od Sijera Leonea do Madagaskara. Većina vrsta kafe uzgaja se, naime, u suptropskom području, odnosno u Južnoj Americi, Africi i Jugoistočnoj Aziji.

Takođe, naučnici upozoravaju o snažnom uticaju kafe na ekonomiju. "U svetu postoji 100 miliona uzgajivača kafe, a ako oni izgube mogućnost uzgajanja kafe i ostvarivanja profita, to preti da stvori velike društveno-privredne probleme", rekao je Eron Davis.

Šta to znači za ljubitelje kafe

Davis dodaje da trenutno nema nestašice jednog od najvoljenijih napitaka u svetu, tj. da ljubitelji kafe neće osetiti da su neke od vrsti kafa sada ugrožene biljke.

"Kao ljubitelj kafe, nećete morati da brinete u bliskoj budućnosti", on je rekao.

Ipak, kafa koju pijemo danas dosta zavisi od pristupa divljim vrstama. Na šta istraživanje, u suštini, pokazuje je da se moraju menjati načini očuvanja šuma, ne bi li omogućili farmama kafe, kao i kafi koja se može naći u divljini, da lakše raste.

Davis dodaje da "na duge staze nemamo veoma sjajnu budućnost za proizvodnju farme, ako ne poradimo na očuvanju ključnih resursa".

BONUS VIDEO:

(espreso.co.rs / vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.