ESPRESOV VODIČ KROZ FEST: TOP 5 po izboru Saše Radojevića (VIDEO)
Saša Radojević, Foto: Espreso.co.rs / printscreen

bonus preporuka

ESPRESOV VODIČ KROZ FEST: TOP 5 po izboru Saše Radojevića (VIDEO)

U našem specijalu filmove s predstojećeg izdanja FEST-a preporučuju i komentarišu renomirani filmski stvaraoci, kritičari i urednici

Objavljeno:

U susret 47. izdanju filmskog festivala FEST, koji će se održati od 22. februara do 3. marta 2019. godine. u Sava centru, Domu omladine, Kombank dvorani, DKC-u i Fontani, Espreso Kultura vas vodi kroz ovogodišnji program ove manifestacije.

U našem specijalnom vodiču filmove su preporučili i komentarisali renomirani filmski stvaraoci i kritičari - Dimitrije Vojnov, Đorđe Bajić, Zoran Janković, Slobodan Vujanović, Đorđe Kalijadis, Dragan Jeličić i Dejan Ognjanović, a njihove zbirne preporuke možete videti na ovom linku.

Specijalna, bonus preporuka nam stiže od scenariste i reditelja Saše Radojevića, čiji će film "Aleksandra" takođe biti prikazan na ovogodišnjem izdanju FEST-a.

Dvostruki životi / Režija: Olivije Asajas

Vrhunski poznavalac istorije filma i autor nebičnih struktura, Asajas se u ovom filmu iskazao i kao registrator srednjeklasne hipokrizije u maniru najboljih tradicija francuske kinematografije. Znanje i rafiniranost koji su sve ređi u savremenom filmu.

Miljenica / Režija: Jorgos Lantimos

Sarkastični humor karakterističan za Lantimosa sabran je sa vrhunskom vizuelnošću i otkrivanjem pomalo skrivenog dela istorije. Satira o vremenu kada se rađala politička satira iz pera Džonatana Svifta. I, naravno, vrhunska gluma Olivije Kolman, Rejčel Vajz i Eme Stoun.

Reži / Režija: Kosta Đorđević

Kadar iz filma Reži
Kadar iz filma Reži foto: Promo

Posle filma „Skidanje“ Đorđević se ponovo bavi rastrzanim svetom mladih. Pred njima više nisu samo traume vezane za bolno sazrevanje, već pitanje očuvanja mentalne ravnoteže. Još jedna demonstracija snage filma da prikaže duh vremena adekvatnije nego što to čini javno mnjenje.

Hladni rat/ Režija: Pavel Pavlikovski

Film koji posebno dobro razumeju gledaoci iz postsocijalističkih zemalja. Pored priče o fatalnoj ljubavi kompozitora i pevačice, u filmu „Hladni rat“ je predočen proces pop politike – ideologizovani folklor koji se pretapa u džez i šansonu. Pikanterija je i „Svilen konac“ koji poljski orkestar izvodi u sali u Puli.

Sećanje na bol: Margaret Diras / Režija: Emanuel Finkel

Sve što je vezano za Margaret Diras po prirodi stvari pretvara se u poetsku prozu. Reč je o dokumentarno-igranom filmu u kojem se pokazuje koliki je njen doprinos literaturi i filmu, ali i svetu u kojem se ljubav i snovi prepliću na način koji malo ko ume da praktikuje.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #1: On Tour

(Espreso.co.rs / Saša Radojević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.