KADA UNIŠTENJE POSTANE STVARANJE: Kako je Benksi bacio rukavicu u lice umetničkom svetu (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

performans o kojem se priča

KADA UNIŠTENJE POSTANE STVARANJE: Kako je Benksi bacio rukavicu u lice umetničkom svetu (FOTO) (VIDEO)

Vrhunski trik koji nas navodi na ozbiljno promišljanje

Objavljeno: 13:41h
Božica Luković

Umetnički svet nedavno je potresao nesvakidašnji performans "umetnika sa ulice" - čuveni Benksi priredio im je iznenađenje koje će se još dugo prepričavati.

Njegovo čuveno delo "Devojčica sa balonom" prodavalo se na aukciji u prestižnoj kući Sotebi, i dostiglo je vrtoglavu cenu od čak milion funti! Međutim, kada je i zvanično proglašena kupovina slike, dogodio se pravi spektakl. Tačno u 21 čas, aktivirao se alarm unutar rama slike, i ona se, pred očima svih prisutnih, samouništila!

Pogledajte kako je to izgledalo:

Naime, kako je Benksi kasnije otkrio, on je sečiva unutar rama postavio ranije, za slučaj da se slika nekad nađe na aukciji, tako da je ovaj performans bio pažljivo planiran i osmišljen.

- Potreba za uništavanjem je takođe stvaralački poriv - citirao je Benksi velikog Pikasa u epilogu svog performansa na Instagramu, na snimku gde se vidi kako umetnik sa kapuljačom postavlja rezač.

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

A post shared by Banksy (@banksy) on

Milion funti vredno delo tako je postalo ništavilo za nekoliko sekundi. A onda se dogodilo nešto još čudnije - vrednost uništenog dela je još više porasla!

- U izrezanom stanju, procenili smo da je Benksijevoj slici vrednost porasla za minimalno 50 posto. Moguće da je njena vrednost sada i do dva miliona funti - rekao je za BBC Džoi Sajer, suosnivač sajta MyArtBroker.com, stranice koja spaja umetnike i kupce umetničkih dela.

Zapravo, ukoliko se malo dublje zaviri u svet savremene, konceptualne umetnosti, ova vest o povećanju cene uništene slike i ne čudi. Naime, iako je jako pipava stvar oceniti koliko nečija umetnost vredi, ispostavilo se da su najcenjenija dela koja pomeraju granice dotadašnjih okvira umetničkog izražavanja.

Sve je počelo kada je Dišan pred šokiranu umetničku publiku postavio pisoar i predstavio ga kao umetničko delo. Taj isti pisoar danas bi sigurno vredeo čitavo bogatstvo.

Po istom šablonu, savremeni umetnici su konačno počeli da shvataju da predmet njihove imaginacije može biti bilo šta - ukoliko ga predstave u određenom okviru. Upravo zbog toga se danas mnogi mršte kada vide da se apstraktne slike i instalacije prodaju po basnoslovnim cenama. Međutim, često se zanemaruje zbog čega je to tako.

Benksi je svakako osobena pojava na umetničkoj sceni. On je umetnost grafita, uobičajenu za ulice, doveo u najviše kulturne institucije. Njegov jednostavan, upečatljiv stil kombinovao je sa snažnim političkim porukama, zbog čega je privukao pažnju čitavog sveta.

A post shared by Banksy (@banksy) on

A post shared by Banksy (@banksy) on

Greenpoint

A post shared by Banksy (@banksy) on

Nakon što je Benksijeva umetnost postala čuvena, i nakon što su njegova dela počele da za visoke sume kupuju poznate ličnosti, na umetničkoj sceni dogodilo se nešto što se po njemu naziva "efekat Benksija".

A šta je Benksi ovim postupkom želeo da poruči?

Uništenje kao performans u umetnosti nije ništa novo, a Benksi je pošao već utabanim tragovima brojnih umetnika koji su i ranije prikazivali snagu razaranja.

Čuvene su, recimo, tibetanske peščane mandale, zadivljujući geometrijski oblici koje monasi stvaraju pomoću finog peska, sa neverovatnom preciznošću i strpljenjem. Oni provedu dosta vremena stvarajući ova impresivna dela, da bi ih na kraju u par trenutaka uništili.

Ovime oni na slikovit način pokazuju koliko je materijalan svet krhke prirode, nestalan i beznačajan.

Zatim, na čuvenom Burning man festivalu, spektakularnom okupljanju umetnika u nedođiji pustinje, uništenje je centralna tema. Figure i instalacije koje su tamo izložene često šalju snažne poruke i posetiocima oduzimaju dah. Ipak, na kraju festivala, sva ova dela budu zapaljena, u gotovo ritualnoj euforiji brojnih okupljenih.

Dakle, uništenje dela nije nešto što je Benksi izmislio. On je samo ponovo oživeo kontraverznu i često zanemarenu temu.

Još je Sigmund Frojd zaključio da čovekom vladaju dve sile - eros i tanatos. Dok je eros razuzdana želja za životom, tanatos je mračna, ali jednako privlačna, želja za uništenjem i smrću.

Tanatos nas stalno mami - i obuzima nas tako da ili uništavamo sebe, ili druge. Ipak, kao što je pokazao Benksi, čovek mora preuzeti vlast i kontrolu nad uništenjem, i kada to uspe, uništenje može postati njegova snaga, umesto slabost.

Misteriozni umetnik je, dotakavši se ovog ekstremnog pristupa, pokazao da je prava "rok zvezda" umetničkog sveta, jer se ovim performansom nasmejao u lice čitavom svetu.

Usput, Benksi je mnoge naveo na ozbiljno promišljanje. A takođe je, ne čudi, inspirisao internet na neke maštovite šale, poput ove:

Najzad, da se zaključiti da je poruka koju Benksi šalje otrežnjujuća: poput moći stvaranja, čovek poseduje i zastrašujuću moć da uništava, i sve ono što je najlepše i najdragocenije u našem svetu, može nestati za tili čas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.