Večeras se otvara jubilarni 50. Bitef! (FOTO)
Foto: Promo

9 DANA FESTIVALA!

Večeras se otvara jubilarni 50. Bitef! (FOTO)

Večeras pod sloganom "Na leđima mahnitog bika" počinje 50. jubilarni Bitef koji će sa 12 predstava u devet dana festivala i bogatim pratećim programom biti epicentar pozorišne umetnosti i kulture
Objavljeno: 22:29h

Večeras u glavnom holu RTS-a, u 19:30 festival svečano započinje izložbom “Nebo nad Bitefom”, što je i zajednički naziv za četiri izložbe: Bitef u RTS-u, Bitef i Atelje 212, Bitef i New Moment, Bitef i Bitef teatar, koje će posetioci moći da vide u zajedničkoj procesiji Bitefovom zvezdanom stazom.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

A ukoliko to veče poželite i sami da izgledate kao iz ove priče - ispred Opštine Stari grad dođite od 18:30 na Face paint u bojama Bitefa! Ulaz na izložbe je slobodan i pozivamo sve građane i poštovaoce Bitefa da se pridruže pedeset godina dugoj istoriji festivala kroz foto, video i audio forme spektakularne poluvekovne istorije Bitefa, koja čini i mapira savremenu pozorišnu istoriju sveta, ali i i savremenu kulturnu istoriju grada Beograda.

Cantwait je glavna faca ovog vikenda na Dorćolu! Jednostavno morate da ga upoznate! (FOTO)

Program počinje izložbom u RTS-u koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef,od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavlja ka Ateljeu 212, pozorištu u kome je Bitef počeo svoj istorijski put, to jest instituciji u okviru koje je Festival osnovan, i koja je organizovala njegovih prvih dvadeset izdanja. Sledeća lokacija jegalerija New Moment u kojoj će biti izloženi plakati Bitefa.

foto: Promo

U nedelju, 25. septembra sa početkom u 19:30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najveća senzacija savremene kineske plesne scene, Plesno pozorište Tao, posle trijumfalnih nastupa u Londonu, Parizu, Berlinu i mnogim drugim svetskim metropolama, svečano će otvoriti 50. Bitef predstavom 6&7 . Svečanom otvaranju festivala prisustvovaće veliki broj zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života, diplomata, svetskih umetnika i kritičara. U sali Narodnog pozorišta publiku će pozdraviti mnoge zvezde Bitefa koje su obeležile njegovih 50 godina: Ala Demidova, Majkl Koveni, Natalija Vagapova, Žorž Bani, Eimuntas Nikrošijus, Tomas Ostermajer, kao i regionalni gosti, Dušan Jovanović, Haris Pašović, Borut Šeparović i mnogi drugi. Trećeg dana festivala, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, biće svečano otvoren 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT) pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koji će ove godine takođe proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja. Kongres će otvoriti Žorž Bani i Margaret Sorenson, a na njemu će se okupiti preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.