PREMINULA BOŽANA JOVANOVIĆ: Srbija se OPRAŠTA od velike UMETNICE
Sedam decenija izuzetnog rada, Foto: Printscreen/Narodno pozorište Beograd

tuga

PREMINULA BOŽANA JOVANOVIĆ: Srbija se OPRAŠTA od velike UMETNICE

Napustila nas je jedna od naših najboljih kostimografkinja

Objavljeno:

SAMO nekoliko dana pošto je dobila Pečat Narodnog pozorišta, kao priznanje za gotovo sedam decenija izuzetnog i kreativnog rada, čiji je najveći deo posvetila nacionalnom teatru – preminula je Božana Jovanović (1932- 2020), jedna od naših najboljih pozorišnih, filmskih i televizijskih kostimografa.

Rođena je 1932. godine u Beogradu. Završila je Akademiju primenjenih umetnosti, odsek scenografije, kod prof. Milenka Šerbana. Posle diplomiranja, šest meseci je boravila u Parizu kod prof. Pola Kolena. U početku je radila kao scenograf i kostimograf a kasnije se fokusirala samo na kostim, najpre u Jugoslovenskom dramskom, zatim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a od 1963.godine kostimograf je u Narodnom pozorištu u Beogradu, sve do penzionisanja. Prva predstava u Narodnom pozorištu u kojoj se potpisuje kao kostimograf bila je „Bertove kočije ili Sibila“ Velimira Lukića, u režiji Arse Jovanovića (1963) a poslednja, Verdijeva „Dama s kamelijama“ u koreografiji Lidije Pilipenko (2010). U Narodnom pozorištu u Beogradu radila je kao kostimograf na više od 140 predstava Opere,Drame i Baleta...

Kako ističu njene kolege, suvereno je kreirala u okviru raznih kostimografskih stilova - od helenskih tragičara do savremenih anti-dramatičara... Svojom analitičnošću i istančanim ukusom otkrivala je publici dramaturšku funkciju kostima, ne opisujući nego označavajući odnos između kostima i lika, što je estetski kvalitet ali i značajna podrška glumcu da se još prisnije srodi sa likom. Najsuptilnije poetično umeće iskazala je u baletima u kojima je uspevala da, takoreći, dematerijalizuje tkaninu što je inspirativno i oslobađajuće delovalo na telo baletskog igrača a kostimografski učestvovalo u pokretu i ritmu predstave.

Radila je u svim većim gradovima stare Jugoslavije, ali i u Moskvi, Berlinu, Briselu, Trstu, u Švedskom kraljevskom pozorištu, sarađujući sa istaknutim rediteljima: Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Miroslavom Belovićem, Paolom Mađelijem, Stevom Žigonom, Dejanom Mijačem, Egonom Savinom, Ljubomirom Draškićem, Borom Grigorovićem, Milanom Karadžićem, Jagošem Markovićem i mnogim drugim iz mlađih generacija. Ostvarila je kostime u deset filmova: “Mali čovek” , “Ljubav i moda”, “Kapetan Leši”, “Čudna devojka”, “Lito vilovito”, kao i petnaest TV drama.

Dobila je brojna priznanja među kojima su: Oktobarska nagrada, 1997; Sterijina nagrada 1978. i 2000-te godine; pet godišnjih i nagrada za životno delo Udruženja primenjenih umetnosti, četiri godišnje nagrade i Plaketa Narodnog pozorišta u Beogradu kao i nagrada na Festivalu „Joakim Vujić”, zatim, na Festivalu baleta u Ljubljani, na Danima komedije u Jagodini, pet godišnjih nagrada na Dečjem festivalu u Kotoru, godišnja nagrada pozorišta”Boško Buha”, godišnja nagrada Ateljea 212, Nagrada bijenala “Petar Pašić” za scensko stvaralaštvo 2000-te godine; Nagrada na Međunarodnom trijenalu scenskog kostima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.