UMRLA ANĐELKA VUJINOVIĆ! Rediteljka izgubila bitku s teškom bolešću u 40. godini
Osnovala je 2018. godine Pokret za istraživanje i razvoj čoveka – Imaginarijum, Foto: Printscreen

tužna vest

UMRLA ANĐELKA VUJINOVIĆ! Rediteljka izgubila bitku s teškom bolešću u 40. godini

Anđelka Vujović ostvarila je prvu profesionalnu ulogu sa svega 18 godina u predstavi Plavog pozorišta “To beše duša rudnik čudesan” (1999)

Objavljeno:

Filmska i pozorišna rediteljka, pedagog i glumica Anđelka Vujinović preminula je 10. oktobra u Beogradu u 40. godini, posle teške bolesti.

Anđelka Vujović ostvarila je prvu profesionalnu ulogu sa svega 18 godina u predstavi Plavog pozorišta “To beše duša rudnik čudesan” (1999), sa kojom je učestvovala na festivalima INFANT, BITEF i Barski letopis. Bila je glumica Plavog pozorišta od 1999. do 2001. godine.

Diplomirala je 2004. godine na odseku za filmsku i TV režiju na Dunav filmu u klasi profesora Srđana Karanovića. Od 2003. do 2008. radila je kao prducent i asistent režije na BK televiziji i Radio-televiziji Srbije.

Anđelka Vujinović bila je jedna od osnivačica nezavisne pozorišne trupe Ansambl Miraž 2007. godine, u okviru koje je realizovala predstave “Nothing Project” (2007), “Ostrvlje od sna zelenije” (2009), “Parče zemlje između reka i stenja” (2012), “Kraj partije” (2013), “Pariski splin” (2014), koje su igrane na festivalima u Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji. Takođe, realizovala je i brojne video radove. Na Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra INFANT u Novom Sadu predstava “Nothing Project” nagrađena je 2009. godine drugim mestom, kao najuspelija upotreba eksperimentalnog jezika.

Od 2008. do 2018. bila je umetnički saradnik Pozorišne asocijacije Aletheia iz Milana, a 2011. osnovala je Pozorišno-filmsku školu za mlade TeatarPoezija, u cilju širenja znanja i smisla umetnosti i filozofije među mladim ljudima. Kroz TeatarPoeziju realizovala je veliki broj pozorišnih predstava i filmova sa mladima, kao i brojne radionice i kurseve, u Srbiji i u inostranstvu.

Osnovala je 2018. godine Pokret za istraživanje i razvoj čoveka – Imaginarijum, koji je nastavio i proširio spektar delovanja TeatarPoezije, posebno ispitivanje i eksperimentisanje umetničkim jezicima i procesima u oblasti filma, fotografije i pozorišta. Iste godina vodila je šestomesečni kurs dokumentarnog filma u saradnji sa renomiranim belgijskim autorom Žeromom le Merom, koji je rezultirao omnibusom dokumentarnih filmova mladih autora iz Srbije “Čuvari barzaka”, premijerno prikazanim u DKC Beograd.

Anđelka Vujinović vodila je 2019. pozorišno-razvojni proces sa inkluzivnom grupom mladih bez roditeljskog staranja i iz bioloških porodica, koji je rezultirao pozorišnom predstavom “Oda mladosti ili Izlazak mog voljenog Ja iz jajeta”. Takođe, 2019. započela je rad na dugometražnom dokumentarnom filmu “Priče za laku noć”, koji je predstavljen na mnogim internacionalnim treninzima i marketima, a dobio je drugu nagradu na ZagrebDoks Pro marketu, te mentorstvo Želimira Žilnika i renomiranog dokumentarnog kritičara Tua Stin Milera.

Od 2008. godine bila je i licencirana instruktorka joge pri Joga savezu Srbije.

Sahrana Anđelke Vujinović biće održana u sredu, 14. oktobra, u 11.30 časova na Novom bežanijskom groblju. Opelo počinje u 11 časova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Seecult.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.