PREMIJERA PREDSTAVE ''SREBRENICA. KAD MI UBIJENI USTANEMO'' 24. SEPTEMBRA U BEOGRADU
Foto: Facebook

pozorište

PREMIJERA PREDSTAVE ''SREBRENICA. KAD MI UBIJENI USTANEMO'' 24. SEPTEMBRA U BEOGRADU

Glumac Ivan Jevtović rekao je da su napravili neverovatno uzbudljivu i neočekivanu predstavu i istakao da je to neverovatan pozorišni komad koji je inspirisao ceo ansambl da izvuče maksimum i da se pripremi za premijerno veče i sva druga izvođenja.

Objavljeno: 17:36h

Autor i reditelj predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" Zlatko Paković izjavio je danas da ta predstava, čija će premijera biti 24. septembra u Beogradu, "ima sudbinski zadatak u ovom društvu". On je, na konferenciji za novinare, rekao da je ovo predstava o genocidu u Srebrenici, najvećem zločinu počinjenom u nekoliko dana u Evropi posle Drugog svetskog rata. Paković je rekao da će pored njega u predstavi igrati Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković i Andreja Kargačin.

Paković je istakao da su se oni usudili da svoj veliki talenat stave u službu svoje građanske odgovornosti.

"Često govorimo o talentu, ali talenat nije ništa bez odgovornosti, bez ličnosti", istakao je on i dodao da mu je izuzetna čast što radi sa ljudima koji su ličnosti.

Glumac Ivan Jevtović rekao je da su napravili neverovatno uzbudljivu i neočekivanu predstavu i istakao da je to neverovatan pozorišni komad koji je inspirisao ceo ansambl da izvuče maksimum i da se pripremi za premijerno veče i sva druga izvođenja. On je rekao da je, kada ga je Paković pozvao da radi ovu predstavu imao samo spoznaju da ne zna možda dovoljno o tom veoma delikatnom istorijskom događaju, iako je i zauvek će ostati poslednja generacija Jugoslovenske narodne armije.

"Meni je cela teritorija SFRJ od 224.000 kilometara kvadratnih i dalje moja teritorija i to pravo ne verujem da može iko ikada da mi oduzme. Svaki deo te teritorije za koji sam se zakleo u septembru 1990. godine da ću braniti to za mene i dalje stoji", rekao je Jevtović i dodao da je "mogućnost da je brani kroz profesiju veličanstvena".

Jevtović je rekao da bi trebalo da se predloži da "11. juli bude Dan žalosti u Srbiji povodom genocidnog čina koji je izvršila kriminalna grupa".

Izvršna direktorka Helsinškog odbora Izabela Kisić rekla je da su posle dugog procesa uspeli da ostvare uslove da se predstava "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" izvede u Centru za kulturnu dekontaminaciju 24. septembra u 20.00 časova.

Kisić je istakla da je, iako su činjenice o genocidu u Srebrenici poznate, iako postoje sudske presude, brojni dokumenti o tome, kampanja poricanja intenzivnija nego ikada.

"U toj kampanji učestvuju brojni intelektualci i umetnici bez obzira kojoj političkoj stranci ili političkoj orijentaciji pripadali", rekla je Kisić.

Kisić je istakla da je politika poricanja prisutna i u nekim glavnim strateškim dokumentima Srbije, uključujući i Strategiju za razvoj kulture gde se na nekoliko mesta pominje pojam genocida i koliko je važno sećanje na genocid, ali je iz tog dokumenta jasno da se to ne odnosi na genocid u Srebrenici.

Ona je istakla da bez rasvetljavanja zločina nema budućnosti društva.

Kisić je rekla da na predstavi "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" očekuju publiku koja ne pristaje na laž, na obmanu, na ćutnju, jer laž umrtvljuje građane, pasivizuje ih i čini potpuno neosetljivim na patnje drugih. "Svesna sam da umetnost koja dešifruje taj zločin i ideologiju zločina i koja to radi na način kao što Zlatko Paković radi, a to je seciranje na živo ideologije, zato što je ona još veoma prisutna i još utiče na naše živote, uznemirava građane, ali otvara prostor i mobiliše građane da dođe do neke promene", istakla je Kisić.

Ona je ocenila da je to jedini način da izađemo iz strahote poricanja i nacionalističkog porinuća. Kisić je rekla da se nastavlja njihova bitka da stvore uslove da se ova predstava izvede u što više gradova u Srbiji i navela da su gostovanja već zakazana za Bosnu i Hrvatsku. Na pitanje novinara da li očekuje da desničarske grupe ometaju izvođenje predstave, Kisić je odgovorila da će "ova predstava sigurno biti izvedena i niko neće moći da je prekine".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.