AJA JUNG: Ministar Vukosavljević ignoriše Beogradski festival igre
Aja Jung, Foto: Filip Plavčić

rezime 16. izdanja festivala

AJA JUNG: Ministar Vukosavljević ignoriše Beogradski festival igre

"On ignoriše najvažnije autore današnje umetničke igre, koregrafe poput Naharina ili Godanija, i na taj način pokazuje neverovatnu nezainteresovanost za evropske i svetske standarde, u nekom tužnom nastojanju da udovolji čaršiji"

Objavljeno:

Direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung je na današnjoj konferenciji za novinare sumirala rezultate nedavno završenog 16. izdanja festivala i rekla da je program narednog izdanja već spreman, te da se očekuje da počne prvim gostovanjem Njujork siti baleta u ovom delu sveta.

Jung je podsetila da je 16. Beogradski festival igre, od 22. marta do 12. aprila, ugostio 16 trupa iz 11 zemalja i velika imena kao što su Ohad Naharin, Jakopo Godani, Mari Šuninar, Sidi Larbi Sserkauji, Rašid Uramdan....

U Beograd je doputovalo 328 igrača i članova tehničko-administrativnih timova, sedam šlepera i devet manjih kamiona je prenelo scenografiju i rasvetu, 117 domaćih i stranih novinara je izveštavalo sa festivala, a tokom festivala, organizovan je i Kongres Unije umetničke igre Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Jung je posebno izdvojila saradnju sa lokalnim samoupravama Kragujevcu, Smederevu i Novom Pazaru zahvaljujući čemu je po 50 mladih iz tih gradova prisustvovalo predstavama Holandskog teatra igre i Drezden Frankfurt kompanije, a obišli su i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Takođe je napomenula da je za mlade igrace odrzano 11 majstorskih kurseva baleta, kao i tri radionice savremene igre, dok je u Novom Sadu jos uvek otvorena izlozba fotografija iz predstava 16. Beogradskog festivala igre.

Nakon predstave zakazane za 29. april - Svetski dan igre, ocekuje se da broj gledalaca i posetilaca programa 16. Beogradskog festivala igre bude blizu 25.000 ljudi.

Na pitanja novinara o rezultatima konkursa Ministarstva kulture, Jung je izrazila dugogodišnje neslaganje i nezadovoljstvo saradnjom sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, navela potpuno odsustvo komunikacije i činjenicu da su prvu informaciju o sredstvima koja je festival dobio na konkursu Ministarstva dobili dve nedelje nakon završetka glavnog programa.

"Ministar Vukosavljević je deveti ministar od kako smo počeli da planiramo i krenuli u realizaciju Beogradskog festivala igre. I svi ministri su imali različite ciljeve, ambicije i prioritete, ali se nijedan nije toliko trudio da uguši Beogradski festival igre kao on. Ministar ignoriše festival koji je postao važan ne samo za našu sredinu, nego i za ceo region i Evropu. On ignoriše najvažnije autore današnje umetničke igre, koregrafe poput Naharina ili Godanija, i na taj način pokazuje neverovatnu nezainteresovanost za evropske i svetske standarde, u nekom tužnom nastojanju da udovolji čaršiji", rekla je Jung.

Ona smatra da bi trebalo izvršiti rangiranje festivala i voditi računa o festivalima koji državi i gradu višestruko vraćaju uložena sredstva i ostvarju ogromnu korist za njen imidž u svetu, te nude vrhunski umetnički i turistički sadržaj.

Jung je navela da su kroz Festival igre, ovog proleća, domaća pozorišta prihodovala blizu sedam miliona dinara, kroz zakupe prostora ili podelu prihoda od ulaznica, kao i da je važno da je preko on line sistema skoro 1.500 ulaznica za predstave festivala kupljeno iz daljeg ili bližeg inostranstva.

"Kada bi se u Izraelu ansambl "Batševa" nasao u istom rangu ili na istom konkursu sa nekim folklornim ansamblom ili manifestacijom, to bi bio skandal. Kada bi se u Italiji o venecijanskom Bijenalu igre ili programu veronske Arene raspravljalo pred istom komisijom kao i dvodnevnom festivalu plesnog eksperimenta u Trentu, to bi izazvalo oštre polemike", kaže on.

Jung dodaje da se u Srbiji moraju uspostaviti kriterijumi i odvojiti projekti međunarodne prepoznatljivosti od projekata lokalnog značaja.

"Ne može se o svemu odlučivati u okvirima istog konkursa, kao što je i nedopustivo prepustiti oblast umetničke igre ljudima koji nemaju ni dana formalnog obrazovanja u oblasti umetničke igre ili umetničke produkcije, a takva osoba je več dve godine na čelu komisije", ocenila je Jung.

Ona je takođe rekla da ne brine za budućnost Beogradskog festivala igre, jer će taj festival i njegovi dometi u oblasti savremene igre, nadživeti i ministra Vukosavljevića i Vladana Vukosavljevića".

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.