Večeras premijera predstave STVARANJE ČOVEKA u Ateljeu 212
Premijerno izvođenje, Foto: Promo

NAJAVA

Večeras premijera predstave STVARANJE ČOVEKA u Ateljeu 212

Pozorišni komad “Stvaranje čoveka” Tijane Grumić, u režiji Ivone Šijaković, koji će premijerno biti izveden 5. decembra u Ateljeu 212 u Beogradu, bavi se migrantskom krizom i identitetom, ali van konvencionalnih okvira dramskog teksta.

Objavljeno:

Mlada autorka Tijana Grumić, koja ima već četiri izvedene drame, kaže da je zanimljiva formalna struktura ovog komada bila njen iskorak od onoga što je pisala na studijama.

“Ovde sam htela da izađem iz konvencionalnih okvira. Tačno je da se komad bavi migrantima, ali ja sam želela da dovedem u jedan intimni kontekst doživljaje tih lica, koja su vrlo lična i čak možda poetska u svom iskazu”, izjavila je Tijana Grumić 4. decembra na konferenciji za novinare.

Tijana Grumić naglasila je da je kroz takve iskaze lica htela i da “problematizuje sopstvenu poziciju kao umetnice” i da provuče problematizovanje konteksta u kojem se danas stvara i umetnosti kao takve.

Dramaturg Dimitrije Kokanov podsetio je da je “Stvaranje čoveka” ušlo među pet najboljih angažovanih dramskih tekstova na konkursu Hartefakta 2016. godine.

“Komad tretira i analizira fenomen migrantske krize, problem nacionalnih identiteta i različitih fobija, pre svega ksenofobije, ali autorka to izdiže na širi, artificijelni nivo, celim tekstom se pita o prirodi toga ko je čovek danas i kako nastaje, šta zapravo znači biti čovek”, izjavio je Kokanov.

“Autorka obrađuje jedan društveni fenomen i tema jeste politička, ali način obrade je ispovedni, ljudski, intimni, tretira živote i pozicije svakodnevnog čoveka. Sistem obrade teme nije pamfletski”, istakao je Kokanov, napominjući da ovaj formalno uzbudljiv komad korespondira sa onim delom repertoarske strategije Ateljea koji ispituje šta je priroda dramskog teksta danas.

Kako je dodao, i rediteljka Ivona Šijaković je nakon obrazovanja u Srbiji i Nemačkoj istraživala pozorište i izvedbene umetnosti od dramskog do plesnog teatra i performansa.

Ivona Šijaković je izjavila da je u procesu nastajanja predstave nju najviše interesovao “transformativni performativni čin svakog stvaraoca ponaosob, tako da smo mi u procesu fragmentarizacije svog umetničkog sopstva došli do nečega što se može nazvati kolektivnim umetničkim činom”.

“Ovo je izraz nekog novog mišljenja unutar tog fragmentiranog postsocijalističkog subjekta koji se otvara ka uplivu zajedničkog kreiranja umetničke stvarnosti”, kazala je rediteljka, koja i učestvuje u predstavi.

Prema njenim rečima, predstava “Stvaranje čoveka” stvara i “novu umetničku stvarnost koja je otvorena ka čitanju više uglova i više istina, što sa etičke što sa estetičke strane”.

Predstavu izvode Miloš Rušitović, Ivan Mihailović, Ivona Šijaković, Ivan Jevtović, Slaven Došlo, Radomir Nikolić, Dragana Đukić i dečak Nikola Zečević.

Kostime je kreirala Tijana Pavlov, scenografiju Veljko Stojanović, kompozitor je Bane Jovančevič, scenski pokret radila je Ana Novicka, a video Vladimir Simić.

Predstava se igra na sceni “Petar Kralj”, a prva repriza je 6. decembra.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka

(Espreso.co.rs / Seecult.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.