Predstava sa Sergejem Trifunovićem IZBAČENA SA FESTIVALA, stižu reakcije
Na udaru zbog politike?, Foto: Dragana Udovičić

novi skandal u kulturi?

Predstava sa Sergejem Trifunovićem IZBAČENA SA FESTIVALA, stižu reakcije

Mesecima ranije najavljena, dva dana pred Festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu, predstava Utopljena duša, u kojoj jednu od glavnih uloga igra Sergej Trifunović, izbačena je sa repertoara

Objavljeno:

Iz Beogradskog dramskog pozorišta, čija predstava je “zamenjena”, kažu da su tako zahtevali organizatori, a predsednik festivalskog odbora Grujica Veljković tvrdi da nije reč o zabrani, već da je tako odlučeno da ne bi bilo “eventualnog sukoba interesa”, jer je Trifunovićev otac umetnički direktor festivala.

Deo posetilaca se, revoltiran situacijom, odlučio da vrati karte:

Sergej Trifunović je prokomentarisao situaciju na sledeći način:

"Meni je sve ovo smešno. Iako je u suštini tužno. Ali bih skrenuo pažnju na formulaciju: '...eventualni umetnički sukob interesa.' Moram priznati da prilično nepismeni kadar SNS, širi granice. Čega god", oglasio se Trifunović na Tviteru.

Na vest o njenom izbacivanju sa repertoara u poslednjem momentu reagovala je glumica i supruga režisera Bobana Skerlića, Bojana Maljević. "Skandal. Sram vas bilo. Uzgred, to nije 'predstava Sergeja Trifunovića', već predstava Beogradskog dramskog pozorišta, reditelja Skerlića, u kojoj Trifunović igra", napisala je ona na Tviteru.

Pisac Siniša Kovačević napisao je na Tviteru da će vratiti nagradu koju je dobio od ovog festivala, da bi u međuvremenu ovaj tvit bio izbrisan sa društvene mreže:

"Pre nekoliko godina dobio sam nagradu za životno delo od Aleksinačkog pozorišnog festivala. Nije Sergej Trifunović neki naročiti glumac. Ne treba im on, ne trebam onda ni ja. Dakle, ovim i poštanskim putem vraćam pomenutu nagradu. Veliki je to festival za tako malo životno delo", napisao je Kovačević.

Iako se u Aleksincu sumnja da je pravi razlog "zamene" predstava Trifunovićeva "nepodobnost" za aktuelnu političku garnituru, Veljković je to demantovao i ponovio da su u pitanju formalno-pravni razlozi. Inače, Trufunović je na naslovne strane tabloida dospeo nakon kritika koje su mu upućene zbog novca za lečenje dece u inostranstvu. Tada je na njega krenula prava hajka i bujica, za sada, nedokazanih optužbi. Njegovu humanitarnu organizaciju "Podrži život", prema njegovim svedočenjima, "okupirale" su inspekcije. Podsetimo, pre nekoliko meseci je najavljeno koje predstave će se takmičiti ma Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, koji počinje u četvrtak 22. novembra.

BONUS VIDEO: HATE POETRY: Brankica Stanković i Idro Seferi

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.