TUGA, UMRLA KARLA FRAČI!
Jedna od najvećih balerina 20. veka, Italijanka Karla Frači, Foto: Printscreen

tužna vest

TUGA, UMRLA KARLA FRAČI!

Milanska skala je u saopštenju navela da "pozorište, grad i igra ostaju bez istorijske, legendarne ličnosti koja je ostavila veoma snažan pečat i pružila fundamentalni doprinos prestižu italijanske kulture u svetu"

Objavljeno:

Jedna od najvećih balerina 20. veka, Italijanka Karla Frači (Carla Fracci) umrla je danas u 85. godini u Milanu, saopštila je Skala.

Milanska skala je u saopštenju navela da "pozorište, grad i igra ostaju bez istorijske, legendarne ličnosti koja je ostavila veoma snažan pečat i pružila fundamentalni doprinos prestižu italijanske kulture u svetu".

- Najveća. Božanska i večna. Puna ljubavi prema igri, novim projektima, idejama za ceo život, sa entuzijazmom mlade žene od dvadeset godina, napisao je na Tviteru ministar kulture Dario Frančeskini (Franceschini) odajući time poštu balerini koja je igrala sa najvećim igračima 20. veka, od Rudolfa Nurejeva do Mihaila Barišnjikova.

U Italiji poznata kao "Frači" (La Fracci), ta elegantna brineta, uvek obučena u belo, tokom karijere igrala je više od 200 likova, postala je zvezda Milanske skale 1958. godine.

Sa devet godina je primljena u baletsku školu Skale gde uči od Vere Volkove, a 1954. dobija angažman u Skali. Medjutim, 1963. odlazi nezadovoljna angažmanom i zaradom tako da počinje nezavisnu karijeru.

Sedamdesetih godina prošlog veka njeni nastupi na festivalu u Veroni naišli su na ogroman uspeh.

Karla Frači je bila na čelu baleta u Veroni od 1995. do 1997, a potom i baleta Opere u Rimu 2002.

Imenovana je 2004. godine za ambasadorku dobre volje Organizacije UN za hranu i poljoprivredu. Karla Frači je boravila 2015. u Beogradu kada je otvorila 12. Beogradski festival igre.

Bonus video:

01:08

KURIR TELEVIZIJA NA MESTU DRAME: Žena hoće nožem da ubije majku, oca i tetku!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.