Najbolja KOMPILACIJA za 8. MART: Najveći FEMINISTIČKI muzički HITOVI svih VREMENA - ODVRNITE ih na MAKS! (VIDEO)
Njen zahtev je vrlo jednostavan, jer šta je to što svi hoćemo? Pa naravno – poštovanje!, Foto: Profimedia

PROBAJTE

Najbolja KOMPILACIJA za 8. MART: Najveći FEMINISTIČKI muzički HITOVI svih VREMENA - ODVRNITE ih na MAKS! (VIDEO)

Daleko je bolje poslušati narednih 8 pesama, gde svaka na svoj način govori o ženskim pravima.

Objavljeno:

Zaboravimo na ta opšta mesta! Daleko je bolje poslušati narednih 8 pesama, gde svaka na svoj način govori o ženskim pravima.

Aretha Franklin – Respect

Aretu su nazivali „kraljicom soula”, a numera Respect postala je neka vrsta nezvanične feminističke himne. Prateći reči pesme, jasno je da se govori iz perspektive nezavisne žene pune samopouzdanja. Njen zahtev je vrlo jednostavan, jer šta je to što svi hoćemo? Pa naravno – poštovanje!

Lesley Gore – You Don’t Own Me

Ako malo bolje pogledate, toliko ljubavnih pesama prikazuje žene kao zaljubljene osobe koje ostanu bez glave kako bi udovoljile muškarcu. Međutim, ne i ova pesma! „I ne govori mi šta ću da radim, ne govori mi šta ću da kažem”. Lesli jasno i glasno daje do znanja da je niko ne poseduje. Sledite njen primer!

Nancy Sinatra – These Boots Are Made for Walkin’

Pomalo preteća numera izražava Nensin stav koji govori da joj je svega dosta. Ona ne samo da više neće tolerisati loše ophođenje svog partnera, nego će ga direktno zgaziti ako pretera. Vi nemojte nikog gaziti, samo prosledite upozorenje na vreme.

Bikini Kill – Rebel Girl

Ovaj pank hit najbolji je primer riot grrrl pokreta iz devedesetih. Tekst je zapravo inspirisan umetnicom Džulijanom Lueking, dok je akcenat na feminističkom stavu gde jedna žena veliča drugu ženu. Biti buntovnica, boriti se protiv sistema, zahtevati revoluciju – to je ideal.

Le Tigre – Hot Topic

Elektro-rok bend prevashodno su činile tri članice, od kojih je Ketlin Hana prethodno bila u bendu Bikini Kill. Inače su poznate po svojim levo orijentisanim stavovima, a konkretno u ovoj pesmi nabrajaju se imena umetnica, muzičarki, feministkinja i aktivistkinja. Zbog toga numera ima i edukativni karakter.

No Doubt – Just a Girl

Gven Stefani je bez sumnje bila najvažnija osoba u ovom bendu, o čemu svedoči i njena uspešna solo karijera. Ironičan naslov, kao i delovi teksta, na duhovit način ismevaju vizuru društva i mačo populacije, gde su žene uglavnom prikazane kao nesnalažljiva, nesamostalna i krhka bića.

Spice Girls – Wannabe

Sa pojavom grupe Spice Girls, devedesetih godina popularizovao se slogan girl power, koji su zvanično ustanovile gorepomenute Bikini Kill. Konkretno, ova numera govori o važnosti ženskog prijateljstva, i stavlja ga na prvo mesto. Poruka je da se prednost uvek daje prijateljicama, a ne osobi u koju ste zaljubljeni.

Beyonce – Run The World

Verujem da se mnogi, zbog popularnosti pevačice i pripadnosti mejnstrimu, neće složiti sa ovim izborom. Ipak, činjenica jeste da se Bijonse, kao i grupa Destiny’s Child u kojoj je bila, često bavi temama koje osnažuju žene. Tako se i u ovoj pesmi kratko i jasno kaže da su devojke te koje upravljaju svetom.

Bonus video:

(Espreso/Citymagazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.