NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE MUZIČAR KOJI NIJE PRISTAJAO NA KOMPROMIS: Kralj KIŠNIH PASA napunio je 71. godinu
Od ’78. godine počinje i njegova karijera u svetu filma jer počinje da se bavi glumom, ali i da komponuje filmsku muziku, Foto: Printscreen

rođendan

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE MUZIČAR KOJI NIJE PRISTAJAO NA KOMPROMIS: Kralj KIŠNIH PASA napunio je 71. godinu

zvuči kao da je bio potopljen u burbon, zatim ostavljen da se osuši i potom pregažen autom

Objavljeno:

Na današnji dan rođen je kultni muzičar Tom Vejts.

foto: Printscreen

Tomas Alan Vejts rođen je 7. decembra 1949. godine u Kaliforniji i poznat je po tome što je svestran umetnik koji je svoje kvalitete pokazao kao pevač, tekstopisac, kompozitor i glumac.

Njegov glas Daniel Durčolc opisao je veoma slikovito rekavši da zvuči kao da je bio potopljen u burbon, zatim ostavljen da se osuši i potom pregažen autom.

foto: Printscreen

Tom Vejts je jedan od najznačajnijih ličnosti muzičke današnjice, a dokaz tome je njegova uspešna karijera koja traje već četiri decenije, a taj period obuhvata i preko 20 albuma. Njegovu muziku karakterišu različiti žanrovi kao što su rock, blues, jazz, country, folk, swing, pozorišna muzika… kao i jedinstvena kategorija koja se može opisati kao „Waitsian“.

foto: Printscreen

Da bi postigao ovakvu šarenolikost zvukova, Vejts spaja različite instrumente kao što su trombon, doboš, marimba, bendžo, perkusije, bubnjevi, usna harmonika, truba, rog, klavir, gitare i mnogi, mnogi drugi. Naravno, tu je i njegov hrapavi glas koji upotpunjuje i zaokružuje čitav doživljaj i tako stvara savršen balans tonova.

foto: Printscreen

Sedamdesetih godina, Vejts je radio kao portir jednog noćnog kluba u San Dijegu gde je slušao i posmatrao izvedbe umetnika različitih žanrova i tada počinje da razvija svoj muzički stil kombinujući pesme i monologe. „Closing times“ je njegov prvi album koji se pojavljuje 1973. godine nakon kog je imao turneje sa mnogim umetnicima od kojih su neki Čarli Rič i Frenk Zapa.

foto: Printscreen

Sredinom ’70. i početkom ’80. godina zahvaljujući albumima „The Heart of Saturday Night“, „Nighthawks at the Diner“, „Small Change“, „Foreign Affairs“, „Blue Valentine“ i „Heartattack and vine“ stekao je poštovanje kritičara, ali i ono što je još važnije, veliku pažnju publike.

foto: Printscreen

Od ’78. godine počinje i njegova karijera u svetu filma jer počinje da se bavi glumom, ali i da komponuje filmsku muziku. Waits glumi u filmu „Paradise Alley“ za koji piše i pesme, a zatim ga režiser Frensis Kopola angažuje da napiše muziku za film „One from the Heart“ 1982. godine. Ono zbog čega je ovaj film značajan nije baš ta nominacija za Academy Award već činjenica da je radeći na ovom projektu upoznao svoju buduću suprugu, Ketlin Brenan sa kojom ima troje dece.

foto: Printscreen

„Swordfishtrombones“ je album koji nastaje 1983. godine na kom Vejts eksperimentiše sa perkusijama, rogom i neobičnom tehnikom snimanja.

Vejts učestvuje i u filmu Džima Džarmuša „Down by Law“ koji je zapamćen i po tome što italijanski glumac Roberto Beninji ima međunarodni debi.

foto: Printscreen

Ukratko, Tom Vejts je zaslužan za 144 soundtracka, do sada ima 32 uloge, a i jedan je od najuticajnijih i najinspirativnijih umetnika sadašnjeg vremena.

Njegove pesme obrađivali su mnogi muzičari. Pesma „Jersey Girl“ poznata je i u izvedbi Brusa Springstina, kaver pesme „Ol ’55“ ima i bend Eagels, a Rod Stjuart obradio je pesmu „Downtown train“.

foto: Printscreen

Zanimljiv je podatak da je naš prevodilac Dragoslav Andrić u Antologiju rok-poezije „Stereo stihovi“ uvrstio i preveo dve Vejtsove pesme čiji bi naslovi na srpskom jeziku glasili „Razglednice noćne ptice“ i „Gazda Sigel“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.