Švedski bend objavio pesmu o palim srpskim herojima: Pregaženi, padate jedan po jedan (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube/Oklopnik

Teška metalurgija posvećena Srbima!

Švedski bend objavio pesmu o palim srpskim herojima: Pregaženi, padate jedan po jedan (VIDEO)

Popularni švedski bend "Sabaton" posvetio je pesmu "Last dying breath" Srbima, a inspiracija je došla iz govora koji je srpski major održao pred bitku za Beograd u oktobru 1915. godine
Objavljeno: 17:05h

"Ova pesma govori o odbrambenim snagama Srba 1915, kada je major Gavrilović svoje vojnike podsticao moćnim govorom", rekli su članovi benda na svojoj oficijalnoj web stranici.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 m.

Narod je bežao. Poslednjim atomima snage, daleko nadjačani srpski vojnici su shvatili da ne mogu da pobede, ali odlučili su da nijedan život koji može biti spasen ne bude izgubljen. Žrtvovali su se. Svojim telima kupili su vreme posrnulom stanovništvu da pokupi ono malo što ima, u ruke uzme decu i pojuri na bezbedno.

foto: Print Screen Youtube/Oklopnik

Oko 14.30 major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom „Jasenicom“ izdao sledeću zapovest:

foto: Print Screen Youtube/Oklopnik

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd", rekao je major Gavrilović tada svojim borcima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.