SUPERSTAR FUNK I SOUL MUZIKE od juče nije više sa nama - prodao je 70 miliona ploča širom sveta
Foto: Discogs

in memoriam

SUPERSTAR FUNK I SOUL MUZIKE od juče nije više sa nama - prodao je 70 miliona ploča širom sveta

Ronald Bel (Ronald Bell), suosnivač R&B, soul i fank grupe Kool & the Gang umro je juče u 68. godini života.

Objavljeno: 12:00h

Universal Music saopštio je da je Bel preminuo iznenada u sredu 9. septembra izjutra u svom domu na Devičanskim ostrvima.

Bend Kool & the Gang osnovan je u Džersi Sitiju, u američkoj državi Nju Džersi godine 1964. Osnivači su bili Ronald “Khalis” Bell, njegov brat Robert “Kool” Bell, Dennis “D.T.” Thomas, Robert “Spike” Mickens, Charles Smith, George Brown i Ricky West.

Tokom karijere koja je trajala pet decenija, ova grupa prodala je 70 miliona ploča širom sveta i imala je deset singlova koji su bili u vrhovima top lista u SAD i osvojili su dve Grammy nagrade. Njihove pesme vrtele su se na radio stanicama tokom sedamdesetih i osamdesetih, a bile su i u zvučnoj podlozi filmova kao što su Rocky, Saturday Night Fever i Pulp Fiction.

Ronald je bio pokretačka snaga grupe Kool & The Gang, često je imao višestruku ulogu u bendu - kompozitor, aranžer, producent, pevač i saksofonista. Njegovi talenti mogu se čuti u pesmama kao što su “Celebration”, fanki klasik “Jungle Boogie”, i pop balada iz osamdesetih “Cherish”. Njegove poznate pesme su i “Ladies Night”, “Joanna” i “Higher Plane”.

Sarađivao je i sa bendom The Fugees na njihovom debi albumu 1994 - Blunted on Reality.

Ronald je ostao aktivni član Kool & The Gang do smrti. Godine 2018, Ronald i Robert Bell ušli su u Songwriters Hall of Fame.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.