RASTKO PETROVIĆ SNIMIO NIZ RANIH BLUZ I DŽEZ ZVUČNIH ZAPISA U SAD 1923-48' koji su danas od neprocenjive vrednosti
Rastko Petrović u Firenci, Foto: Wikipedia

džez

RASTKO PETROVIĆ SNIMIO NIZ RANIH BLUZ I DŽEZ ZVUČNIH ZAPISA U SAD 1923-48' koji su danas od neprocenjive vrednosti

Velikan srpske književnosti, Rastko Petrović, u slobodno vreme bio je etnomuzikolog koji je zabeležio veoma značajne zvučne zapise rane bluz i džez muzike u SAD.

Objavljeno: 14:58h

Prvi srpski intelektualac koji je pokazao interesovanje za muziku crnaca u SAD bio je književnik Rastko Petrović (1898–1949), piše Miloš Krstić, džez pijanista i profesor džez klavira na univerzitetu Sadern Ilinoj (Southern Illinois University).

Petrović je bio u jugoslovenskoj diplomatskoj službi od 1923. godine, pored ostalog i u Americi.

foto: Wikipedia

Poznanici Rastka Petrovića u Americi pominjali su da je on snimao, sebe radi, crnačku muziku "na terenu", kao pravi etnomuzikolog. To je bilo potpuno u skladu sa njegovim putopisom "Afrika", jednim od najlepših putopisnih dela svetske književnosti, koje je između ostalog relevantno i kao literatura u studijama etnologije i etnomuzikologije Afrike, koje citiraju brojni akademski autori širom sveta.

foto: Wikipedia

Verovatno je i da je komičar Irving "Pinki" Vidaković ("Pinky" Vidacovich, 1905–1966), koji je vodio džez sastav krajem dvadesetih godina u Nju Orleansu, bio srpskog porekla.

Rastko Petrović, heroj Prvog svetskog rata, Drugi svetski rat proveo je u Americi, a nakon pobede Titovog režima 1945. godine rešio je da ostane u SAD sve do svoje smrti.

Izvor: Miloš Krstić "Istočno-zapadni bi-bap"

Bonus video:

espreso.co.rs/vreme.com


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.