PAVLE POPOV DRŽI KLAVIRSKI RESITAL "DAYDREAMING PIANO" U KVAKI 22 U PETAK 5.6.
Foto: Facebook

koncert

PAVLE POPOV DRŽI KLAVIRSKI RESITAL "DAYDREAMING PIANO" U KVAKI 22 U PETAK 5.6.

Jedan od najznačajnijih mladih srpskih kompozitora, Pavle Popov, održaće resital svojih klavirskih kompozicija.

Objavljeno: 16:45h

U petak od 20h, otvaramo letnju sezonu Kvake 22. Dođite da vidite šta smo radili u karantinu. Pavle će održati autorski koncert za solo klavir iz njegovog opusa "Daydreaming Piano". Pavle je komponovao različite kompozicije u žanru klasične i popularne muzike. Unutar njih se prožima tendencija ka ostvarenju ambijentalnog zvuka i meditativne, opuštajuće atmosfere, bilo da se radi o melodijama, ili sazvučjima. Takođe, Pavle je takođe i ljubitelj džeza, što unutar njegovog opusa ostavlja prostora i za određen stepen improvizacije (jedan od muzičkih uticaja mu je Frank Zappa, što dovoljno govori o zanimanju za improvizaciju). Najsvežiji produkt njegove svesti/nesvesti/podsvesti je album instrumentalnih minijatura za klavir po imenu “Daydreaming piano“.

Naslovna strana albuma Pavle Popov 'Daydreaimng Piano'
Naslovna strana albuma Pavle Popov "Daydreaimng Piano"foto: Bandcamp

Album se sastoji od ukupno deset kompozicija, među kojima devet predstavlja po jednu “Daydreaming piano” minijaturu (obeleženu rimskim brojem, može se posmatrati i kao stav veće celine), dok je poslednja, deseta kompozicija je nazvana “Muzika priča” (koju izvodi njegov drug i kolega sa muzičke akademije, Ivo Igrutinović). Stilski, minijature se zasnivaju na uticajima impresionizma i minimalizma, nalik na neka od dela američkih minimalista poput Johna Adamsa i Philipa Glassa.

Minijature su vrlo pitke za slušanje, harmonski jezik se u većini zasniva na modalnosti i paralelnom kretanju intervala i akorada. Često se melodija udvaja u intervalu oktave. Melodija je neretko u službi atmosfere čitave kompozicije i u tom smislu ume da bude primetna unutar najviših tonova akorada koji se odvijaju. Klavirsku kompoziciju Pavla popova "Japanski vrt" možete čuti ovde Nastup kreće u 20h Ulaz 200 rsd

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.