UMRO TONI ALEN: Svet ostao bez legende muzike
Foto: Wikimedia Creative Commons

In Memoriam

UMRO TONI ALEN: Svet ostao bez legende muzike

Jedan od najboljih bubnjara sveta umro je u Parizu

Objavljeno: 18:30h

Jedan od tvoraca afrobit muzike, bubnjar Toni Alen, umro je u Parizu u 79. godini od srčanog udara, potvrdio je njegov menadžer Erik Troset za Associated Press.

Jedan od najboljih svetskih bubnjara, rođen u Nigeriji, umro je u četvrtak uveče u bolnici "Žorž Pompidu".

Alen je šezdesetih godina prošlog veka u Lagosu formirao grupu sa gitaristom i kompozitorom Felom Kutijem.

Njih dvojica tvorci su žanra afrobit sa istaknutim gitarama, složenim harmonijama i poliritmičkim bubnjevima. Teško je odrediti ko je više uticaja ostvario na koga - američki crni funky & soul autori ili afrički afrobeat muzičari, u svakom slučaju, muzička sličnost je velika u stilu sviranja bubnjeva, gitare, bas gitare, duvačkih instrumenata.

Tokom sedamdesetih, Alen i Kuti stekli su slavu širom Afrike, Evrope i Severne Amerike.

Kuti je zbog otvorene kritike korupcije i kršenja ljudskih prava imao problema s vlastima Nigerije, te je Alen od 1978. počeo da gradi solo karijeru.

Sarađivao je sa mnogim vrhunskim svetskim muzičarima, uključujući Brajana Ina (Brian Eno), Dejmona Albarna iz britanske grupe Gorillaz, Pola Simonona iz gupe The Clash i Flija (Flea) iz Red Hot Chili Pepers-a.

Ove godine Alen je objavio album "Rejoice", sa južnoafričkim džez trubačem i aktivistom borbe protiv apathejda, Hjuom Masekelom koji je takođe nedavno umro. Ovaj album neposredno nakon objavljivanja bio je ploča dana u rubrici Espreso Kultura.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.