DO 2.900 EVRA ZA NEKA IZDANJA JUGOTONA I LICENCNE PLOČE: Ako imate neku od ovih domaćih ploča, zaradićete odlično
Pexels/Pixabay, Foto: Discogs

Gramofonske ploče

DO 2.900 EVRA ZA NEKA IZDANJA JUGOTONA I LICENCNE PLOČE: Ako imate neku od ovih domaćih ploča, zaradićete odlično

Nastavak priče o gramofonskim pločama štampanim u Jugoslaviji koje dostižu visoke cene kod svetskih diskofila - ako imate ploče u dobrom stanju, proverite njigovu cenu na Discogsu, i naročito ako vidite da vaše ploče nema u ponudi, to je odlična prilika da je ponudite kupcima iz celog sveta i lepo zaradite

Objavljeno: 14:16h
Vladimir Marković

Već smo pisali o najskupljim pločama domaće muzike, koje se po vrlo visokim cenama prodaju preko platforme Discogs, koja je ujedno međunarodna baza podataka o muzičkim izdanjima ali i online prodavnica. Što se tiče jugoslovenske muzike, na najvećoj ceni su izdanja PGP RTB sa ponekim izuzetkom.

Pošto je na tom spisku Jugoton bio prisutan sam jednim izdanjem među deset najskupljih, provere radi izlistali smo samo izdavačku kuću Jugoton, i ispostavilo se da je zapravo najskuplje domaće izdanje prošli put promaklo ispod radara. Dakle, proverite kolekcije svojih roditelja ili deda i baka, ako tamo naletite na ovu ploču, imate razlog za široki osmeh:

foto: Discogs

Razni izvođači - Pjesma i svirka iz Istre (Jugoton 1968, 7" EP) - 2.900 €

Za one koji sumnjaju u verodostojnost informacije, ovaj put klikom na podnaslov sa imenom izdanja možete otvoriti stranicu na Discogsu i videti svojim očima po kojoj ceni se dato izdanje prodaje. Dakle, ova mala ploča od 7 inča, što je format korišćen mahom za singlice, sa četiri pesme istarskog folklora, objavljena 1968 za zagrebački Jugoton sada košta 2.900 evra. Razume se, neophodno je da ploča bude očuvana da bi postigla takvu cenu. Kao što vidimo, prodavac je stanje medija, to jest same ploče ocenio sa "Very good", što je na Discogsu, kao i u školi, četvorka. Ocena stanja omota je "Mint" - što na Discogsu znači "besprekorno stanje, kao iz fabrike". Sistem ocenjivanja stanja muzičkih izdanja na Discogsu možete pročitati ovde.

Kada su u pitanju Jugotonova izdanja, neočekivano visoku cenu postižu licencna izdanja stranih izvođača. U pitanju je preokret logike koji u ovom slučaju radi u našu korist: naime, na svakoj berzi ploča u Jugoslaviji i tvorevinama nalik na države nastalim nakon njenog raspada, "licencno" izdanje strane muzike automatski manje košta od "originala", jer se kod nas smatralo da strane fabrike kvalitetnije režu ploče nego jugoslovenske. Strani kupci više vode računa o raritetnosti izdanja, pa tako ovo retko izdanje sa prva dva albuma Pink Floyda u jednom izdanju objavljeno u Jugoslaviji dostiže cenu od čak 1499 evra, iako bi svaki kolekcionar u Jugoslaviji radije kupio i bolje platio prva dva albuma Pink Floyda štampana u bilo kojoj zemlji Zapada.

foto: Discogs

Pink Floyd - A Nice Pair ("Piper At The Gates of Dawn" + "Saucerful of Secrets", Jugoton 1969) - 1499,00

foto: Discogs

Harry Belafonte - Jump In The Line (Jugoton 1961, 7" singl) - 999,00

foto: Discogs

Zlatko Baloković - Sonate za violinu i klavir Bach, Smetana, Chausson (Jugoton 1960, 12" LP) - 900,00

foto: Discogs

Pink Floyd - Wish You Were Here (Jugoton 1985) - 660

foto: Discogs

Pink Floyd ‎– The Dark Side Of The Moon (Jugoton 1986) 600,00

Osim Jugotonovih, poneko licencno izdanje ostalih jugoslovenskih diskografa postiže visoke cene na Discogsu, iz teško objašnjivih razloga - takav je slučaj i sa ovim licencnim izdanjem Metallice koje je objavio PGP RTB.

foto: Discogs

Metallica - Metallica (PGP RTB 1992) 400,00

foto: Discogs

John Coltrane - Afro Blue Impressions (PGP RTB 1979) - 70,00

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.