POSLE 30 GODINA OPET U BEOGRADU: Pixies 1. septembra 2020. na Tašmajdanu!
Foto: Promo

VEST GODINE

POSLE 30 GODINA OPET U BEOGRADU: Pixies 1. septembra 2020. na Tašmajdanu!

Kultni američki alternativni bend konačno dolazi u Srbiju

Objavljeno: 13:04h

Svetski čuveni američki bend Piksiz (Pixies), koji je nedavno objavio hvaljeni novi album "Beneath The Eyrie", održaće koncert 1. septembra (20:30) 2020. godine na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu!

Prošlo je trideset godina od prvog i jedinog, danas kultnog koncerta Pixies u Beogradu. U Studentskom kulturnom centru 1989. godine nastupio je tada malo poznati alternativni bend iz Bostona, koji je već počinjao da intrigira i privlači svetsku pažnju strukturno i dinamički neuobičajenim, ali izuzetno uzbudljivim pesmama poput "Caribou", "Gigantic", "Where Is My Mind", "Debaser", "Here Comes Your Man", "Monkey Gone To Heaven"...

Pixies danas u svetu uživaju ugled izuzetno uticajnog i poštovanog benda. Kurt Cobain je priznavao uticaj Pixies pri stvaranju generacijske himne Nirvane "Smells Like Teen Spirit", Thom Yorke iz Radiohead-a je isticao da su mu Pixies izmenili život, Bono iz U2 ih je prozvao "jednim od najvećih američkih bendova ikad", dok ih je hvalio i veliki David Bowie, koji je čak kasnije obradio pesmu "Cactus".

foto: Printscreen

Predvođeni gitaristom Blek Frensisom (Black Frances), prepoznatljivom po nadrealnim stihovima o NLO, seksu, biblijskim i drugim neočekivanim temama, kao i pevanju između prijatne smirenosti i iznenadnog izluđujućeg gnevnog vriska, Pixis su se pročuli nizom danas kultnih, bučnih gitarskih albuma - (mini) "Come On Pilgrim" (1987), "Surfer Rosa" (1988), "Doolittle" (1989), "Bossanova" (1990) i "Trompe le Monde" (1991).

Nakon raspada benda 1993. godine, usled zamora i međusobnih nesuglasica, Frensis, gitarista Džoi Santijago (Joey Santiago), basistkinja Kim Dil (Deal) i bubnjar Dejvid (David) Lovering ponovo se okupljaju 2004. godine, a diskografski rad obnavljaju, doduše sada bez Dil, albumom "Indy Cindy" (2014). S novom basistkinjom Laz Penšantin (Penchantin) stiže "Head Carrier" (2016) i konačno "Beneath The Eyrie" (2019), koji poseduje gnevnu ubrzanost, beskrajnu maštovitost i živopisnu estetiku ranih Pixies albuma, ali ih ne kopira.

Ulaznice za koncert Pixies na Tašu biće u pretprodaji od 6. decembra. Parter i tribine koštaju 2.500 dinara, dok je fan pit 3.000. Od 1. marta parter i tribine koštaće 3.000 dinara, a fan pit 3.800 dinara.

BONUS VIDEO:

EKSPERIMENT ČERNOBILJ: Kratki dokumentarni film o najvećoj katastrofi današnjice (Espreso.co.rs, AMG 2019)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.