NA RAMBOV NAČIN: Kad se spoje Betoven i narodnjaci
Animirani Rambo u novom spotu, Foto: Printscreen/youtube

novo

NA RAMBOV NAČIN: Kad se spoje Betoven i narodnjaci

"Oda Radosti" i zvuk trubačkih orkestara u neobičnom muzičkom miksu

Objavljeno:
Nikola Marković

"Edutainment - veselo a poučno! Pjesma i spot inspirisani izazovima evrointegracija na Balkanu. Naravno, integracije imaju puni smisao samo ako se zemlje Balkana, prve komšije prethodno reintegrišu, krene normalno trange frange, protok ljudi i kapitala, ljubav, sex, sport i razonoda, svatovi, poguzijelja, pršuti , sudžukice, kolca, kamena s ramena, briškule i trešete, zelja i bumbara i ostale divote koje ovaj jedinstveni konglomerat kultura nudi".

Ovim rečima Rambo Amadeus opisuje svoj novi spot, u kome spaja Betovenovu "Odu Radosti", zvuk trubačkih orkestara sa ovih prostora, narodno pevanje, pa naposletku i world-rock music kroz učešće Dragana Ristića iz grupe Kal.

Dok je u svojim prethodnim spotovima Rambo sa dosta ironije i posprdno opisivao smešno-tragične karakteristike balkanskog mentaliteta, ovoga puta nastupa u nešto optimističnijem tonu i bezmalo pamfletski u pogledu afirmacije onoga što nazivamo "evropskim vrednostima". Znamo da ih Antonije Pušić i sam živi te da se snažno, na različite načine, zalaže za povećanje ekološke svesti, pa u tom smislu ne može se reći da odstupa od svojih uverenja. No uzevši u obzir kontekst njegov dosadašnji rad, novi spot deluje kao "off projekat" programski napisan za neku evro-kampanju, više nego jedan u doslednom nizu Rambovih društveno-kritičkih radova.

Sa muzičke tačke gledišta, pak, Pušić ide obrnutim smerom. Dok je često "ozbiljna muzika" pratila "neozbiljne" tekstove, sada imamo inverziju od džeziranog fank-roka ka vickastom kolažiranju svega i svačega, od "zabavnjaka" do "narodnjaka".

Spot možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.