GITARISTA WHITESNAKE ZA ESPRESO: Velika je čast svirati sa Dejvidom Kaverdejlom
Džoel Houkstra, Foto: Profimedia

Pred beogradski koncert

GITARISTA WHITESNAKE ZA ESPRESO: Velika je čast svirati sa Dejvidom Kaverdejlom

Bend je trenutno na svetskoj „Flesh & Blood“ turneji, na kojoj promoviše istoimeni novi album

Objavljeno: 10:56h
Nikola Marković

U četvrtak, 27. juna na stadion Tašmajdan dolazi jedan od najvećih hard rok i hevi metal bendova svih vremena – američki bend Whitesnake, koji je slavu stekao još osamdesetih godina prošlog veka i u Srbiji ima vernu bazu fanova. Dejvid Kaverdejl i ekipa poslednjih godina su revitalizovali karijeru i aktivno nastupaju širom sveta, a poslednji put su svirali u Beogradu 2015. godine.

Whitesnake su trenutno na svetskoj „Flesh & Blood“ turneji, na kojoj promovišu istoimeni novi album. Tim povodom smo razgovarali sa gitaristom Džoelom Houkstrom, koji se priključio bendu pre nekoliko godina i sada je već standardni član postave, i aktivno učestvuje i u pisanju novih pesama.

Whitesnake
Whitesnake foto: Promo

Houkstra je gitarista srednje generacije i veoma je cenjeno ime na hevi metal sceni. Aktivan je bio kao član Trans-Siberian Orchestra, svirao je kao prateći muzičar čak i sa pevačicom Šer, a sa Kaverdejlom se upoznao u vreme kada je svirao sa bendom Night Ranger.

“Bili smo jednom prilikom predgrupa za Whitesnake i tada smo se sreli na kratko. Kada se pročulo da im treba gitarista, moj menadžer je kontaktirao Kaverdejla i pitao ga da ugovorimo audiciju za bend. Nakon toga je sve išlo sjajno”, objašnjava Houkstra početak rada sa slavnim frontmenom.

Zanimalo nas je kakav je odnos Houkstra imao grupi pre nego što je počeo da svira s njima, jer se radi o bendu koji je obeležio jednu muzičku eru. “Bio sam tipična osoba iz Sjedinjenih američkih država, fan iz Geffen ere benda (s kraja osamdesetih, op.a.). Nisu toliko bili popularni u Americi pre albuma “Slide it in”. Slušao sam taj album, kao i “Slip of the tongue”. Ali naravno, kada sam ušao u bend, prošao sam kroz čitavu diskografiju”.

Houkstra je ušao u bend neposredno pred promociju izdanja “The Purple Album”, na kome se našao izbor pesama koje je Kaverdejl izvodio tokom svog boravka u legendarnom rok bendu Deep Purple. Kako je “uskočio” u bend sa već gotovim repertoarom, u to vreme nije imao prilike da se istakne kao autor. No na aktuelnom albumu “Flesh and blood” aktivno je učestvovao u pripremi novih pesama.

“Bilo je sjajno. Naravno, velika je čast pisati uz Dejvida Koverdejla, on radi veoma brzo i instinktivno. Trudio sam da se da držim korak s njim i da brzo razmišljam”, prepričava utiske sa snimanja Houkstra. “Osećao sam se fantastično. Dobro smo se zabavljali. Dejvid i ja se odlično slažemo, tako da je bilo kao i uvek kad zajedno radimo na muzici. Ovog puta, bilo je drugačije jer sam ja pravio muziku preko koje je on snimao vokale – rifove i akordske progresije”, dodao je gitarista.

Kroz Whitesnake je prošlo mnogo poznatih i manje poznatih gitarista, među kojima je bio čak i legendarni Stiv Vai. Bilo je interesantno čuti kako se Houkstra odnosi prema nasleđu svih tih muzičara koji su obeležili mnoge hitove grupe. "Kada ide neki čuveni solo, tada se trudim da ga repliciram, da zvuči što više kao na ploči. Ali što se tiče novog materijala, ili soloa koji mogu da budu improvizovani, jednostavno sviram u svom stilu", objašnjava Houkstra.

A na pitanje kako mu je bilo tokom prethodnog boravka u Srbiji, gitarista uz osmeh zaključuje: " Fantastično! Zbog takvih iskustava sam se pridružio bendu!".

Nema sumnje da će Kaverdejl, Houkstra i ostali iz benda takvo iskustvo pružiti i svojim vernim fanovima u četvrtak uveče na Tašu.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.