UMRLA VELIKA LEGENDA ROKENROLA: Svi znamo njegove pesme! (VIDEO)
Roki Erikson, Foto: Printscreen

tuga

UMRLA VELIKA LEGENDA ROKENROLA: Svi znamo njegove pesme! (VIDEO)

Vest o njegovoj smrti podelio je njegov brat

Objavljeno:

Roki Erikson, pevač i lider legendarnog benda 13th Floor Elevators i pionir psihodelične rok muzike preminuo je u Ostinu u 71. godini.

Vest o njegovoj smrti podelio je njegov brat Sumner Erickson “Svet je izgubio jedan neverovatan duh. On nije imao lak život, ali sada je slobodan.”

Erikson je sa 13th Floor Elevators objavio četiri albuma tokom šesdesetih, 1968. godine dijagnostifikovana mu je paranoidna šizofrenija.

Početkom sedamdesetih prestali su sa radom delom zbog Ericsonove zavisnosti od narkotika, problema nastalih zbog previše konzumiranja LSD-ja i sve lošijeg psihičkog zdravstvenog stanja što je dovelo do njegovog hospitalizovanja i podvrgavanja terapijom elektro šokovima.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih uz stalnu borbu sa psihičkim problemima Erikson je objavio seriju singlova sa horor i sci-fi elementima kao i nekoliko solo albuma.

2007. godine objavljen je dokumentarni film “You’re Gonna Miss Me” koji je dokumentovao njegovu dugogodišnju borbu sa psihičkim problemima.

U poznim godinama Erickson je često bio na turnejama tokom kojih su ga pratili bendovi poput Black Angels, bio je redovan učesnik SXSW festivala u Ostinu a 2015. godine sa preživelim članovima 13h Floor Elevators nastupio je na Levitation festivalu u Ostinu nazvanom upravo po njihovoj pesmi.

Album "The Evil One" je jedan od najboljih u istoriji rokenrola:

Bonus video

(Espreso.co.rs/balkanrock.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.