Da li ste znali da je rekorder po broju izvedenih dela širom svetskih pozornica? Estonski kompozitor Arvo Pert slavi 83. rođendan (VIDEO)
Foto: Profimedia

maestro

Da li ste znali da je rekorder po broju izvedenih dela širom svetskih pozornica? Estonski kompozitor Arvo Pert slavi 83. rođendan (VIDEO)

Rođen je na današnji dan, 11. septembra davne 1935. godine

Objavljeno: 09:21h

Statistika ne laže: Estonski kompozitor Arvo Pert (Arvo Pärt) se već tri godine za redom nalazi na prvom mestu liste "najizvođenijih" živih kompozitora klasične muzike na svetu, prema podacima sajta backtrack.com. Ne ide mu loše ni na drugim poljima. Dirigent Tonu Kaljuste osvojio je Gremi nagradu u kategoriji najbolje horske izvedbe, za svoj rad na Pertovom album "Adam's Lament". Gostovao je širom planete u najprestižnijim dvoranama, dobio nagradu Japanske umetničke organizacije, koja se u ovoj zemlji smatra za ekvivalent Nobelu.

Sa svoje 83 godine, prošao je dalek put od početaka karijere na marginama kulturne scene SSSR-a, preko svojevoljnog povlačenja u anonimnost, do komercijalnog uspeha koji je dostigao u svojim zrelim godinama. Rođen je u malom mestu Paide u Estoniji, a posle rata se seli u Talin gde polako gradi svoju karijeru. Za razliku od ostatka kulturnog prostora velike sovjetske zemlje, njegova sredina je bila mnogo više izložena zapadnjačkim uticajima, koje je i on inkorporirao u svoju muziku.

Njegov orkestarski rad "Nekrolog" je bio prvi koji je izazvao podeljena osećanja tamošnje kulturne scene, zbog "stranih uticaja". Radio je na Estonskom radiju, ali je bio i nezadovoljan svojom karijerom kompozitora, te je tragao za novim stilovima izražavanja. Nakon godina života na periferiji - kako geografskoj tako i kulturnoj - preokret je usledio 1976. godine s klavirskim komadom "“Für Alina” koji je utemeljio njegov novi stil komponovanja, i svedeni, minimalistički stil po kome će postati prepoznatljiv u istoriji muzike. Pert opisuje muziku ovog perioda kao "tintinabulasto zvonjenje zvona". Muziku karakterišu jednostavne harmonije, često same note ili trijade, koje čine osnovu zapadnjačke harmonije.

Seoba u Berlin 1981. godine je bila samo korak ka događaju koji će presudno uticati kako na jednog izdavača, tako i na istoriju klasične, komponovane muzike. Čuveni producent Manfred Ajher, vlasnik džez izdavačke kuće ECM Records, slušao je Perta na radiju i shvatio da je njegova muzika upravo ono što želi da lansira kao "novu struju" u svom izdavaštvu. Godine 1984. objavljen je danas antologijski Pertov album "Tabula Rasa" kojim je ujedno osnovana i ECM-ova edicija "New series", posvećena savremenim tendencijama u klasičnoj muzici.

Od tada pa sve do danas, Pert radi punom parom i komponuje dela koja pune svetske pozornice i oduševljavaju muzičke kritičare, da bi u svojim sadašnjim, poznim godinama, dobio i niz priznanja za svoje životno delo. Nadamo se da ćemo i u narednim godinama uživati u delu ovog majstora savremene muzike.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.