25 zanimljivih činjenica o rokenrolu: Elvis nije napisao nijednu pesmu, Mik Džeger je baletan, a jedan hit je napisan za 145 sekundi (FOTO)
Foto: AP

ovo morate da znate

25 zanimljivih činjenica o rokenrolu: Elvis nije napisao nijednu pesmu, Mik Džeger je baletan, a jedan hit je napisan za 145 sekundi (FOTO)

Pravi ljubitelji rokenrola trebalo bi da ove stvari znaju kao pesmicu

Objavljeno: 13:44h

Rock 'n' Roll, skraćeno od Rock and Roll, često samo Rock je muzički pravac i globalna potkultura. Pojavio se u SAD pedesetih godina 20. veka, a nastao je pod uticajem džeza i prvenstveno, gitarskog bluza.

Rani rokenrol je uskladio delove bluza, bugi-vugija, džeza i RnBa, a takođe je imao elemente folklorne, crkvene i kantri muzike. Neki smatraju da je rokenrol utemeljen na muzici naselja Fajv Points u Njujorku, tokom sredine 20. veka.

Otkrijte 25 zanimljivosti tj. zanimljivih činjenica o rokenrolu: 1. "Wild Thing" je napisao ujak Anđeline Džoli, Čip Tejlor 2. Grupa "Kvin" po Ginisovoj knjizi rekorda ima najdugovečniji fan klub na svetu 3. Originalno ime Pink Flojda bilo je Sigma 6 4. Džimi Hendriks je pesmu "Little wing" napravio za svega 145 sekundi

foto: Fonet

5. Mali Ričard je jednom rekao: "Bluz je imao nezakonitu bebu i dali smo joj ime rokenrol" 6. Džimi Hendriks je bio najplaćeniji izvođač na Vudstoku. Dobio je 18.000 dolara 7. Kada su napravili grešku na snimanju pesme "Hej Džud", Pol Makartni je rekao: "Oh fucking hell" na 2:58 minuti 8. Mik Džeger je bio obučen baletan, uzimao je časove godinama 9. Džon Bonham, bubnjar Led Zeppelina, u večeri kada je umro popio je 40 vodki 10. Jedini tip u ZZ Topu koji nema bradu je bubnjar Frenk Bird (engl. brada) 11. Gitarista AC/DC-a Malkolm Jang radio je u fabrici brushaltera za mašinom za šivenje 12. Duran Duran su dobili ime po ludom naučniku iz filma Džejn Fonde "Barbarela"

13. Pevač populare grupe U2, Bono Voks, na ideju o svom imenu došao je u radnji za slušne aparate, a njegovo ime znači "dobar glas" 14. Čak Beri je hteo da bude profesionalni fotograf, a muzikom se bavio samo kako bi mogao da kupi profesionalnu fotografsku opremu 15. Pesmu "Lejla" napisao je Erik Klepton kako bi oteo ženu Džordža Harisona 16. Džimi Hendriks napisao je "Purple Haze" kada je sanjao da hoda ispod mora

17. Džimi Pejdž se zabavljao sa 14-godišnjakinjom dok je bio na turneji sa Led Cepelinom 18. Logo Roling Stonsa "jezik" inspirisan je indijskom hindu boginjom, Kali Uništiteljkom 19. Pravo ime Eltona Džona je Redžinald Kenet Dvajt 20. Pre "Kisa", Vini Vinsent pisao je muziku za "Happy Days" i "Joanie Loves Chachi" 21. Elvis je snimio više od 600 pesama, a on lično nije napisao nijednu!

foto: Fonet

22. Vokalu Guns'n'roses nije pravo ime Aksel Rouz, već je to anagram za "oralni seks". Pravo ime pevača Guns'n'rosesa super vokalnih sposobnosti je Viliam Bejli 23. Princova pesma 'Purple rain' ustvari je alegorija pesme Džimija Hendriksa, 'Purple haze' 24. Brajan Džouns, jedan od osnivača popularnih Rolling Stonesa, znao je da svira preko 60 instrumenata 25. Grupa "The Doors" je bila prvi bend u istoriji roka koji je reklamirao novi album na tkz. džambo plakatu, i to svoj prvi album istog naziva kao i bend. Na plakatu je bilo ime uvodne pesme s albuma, "Break on through (to the other side)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.