ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Mračna, sa elementima humora - "SMRT ZEKE MANROA"
Ilustracija, Foto: profimedia

nećete ostati ravnodušni

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Mračna, sa elementima humora - "SMRT ZEKE MANROA"

Nik Kejv se u romanu Smrt Zeke Manroa pojavljuje kao već formiran pisac

Objavljeno: 09:28h

Današnja Espreso preporuka za čitanje je sjajan roman "Smrt Zeke Manroa" muzičara Nik Kejva.

Frontmen i pevač grupa The Birthday Party, The Bad Seeds i Grinderman, Nik Kejv je prisutan na muzičkoj sceni već više od četrdeset godina. Sarađivao je sa Kajli Minog, Pi Džej Harvi i mnogim drugima. Kada je svet filma u pitanju, pored saradnje sa Vorenom Elisom na muzici za filmove Put Kormaka Martija i Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa od strane Roberta Forda, napisao je i scenario za film Predlog. Svoj prvi roman objavio je 1989. godine. Rođen je u Australiji, ali sada živi u Brajtonu.

1 / 10 Foto: Profimedia

Nik Kejv se u romanu Smrt Zeke Manroa pojavljuje kao već formiran pisac. Ovaj silovit i beskompromisni roman koji vrca od humora, nasilja i seksa ipak portretira na suptilni način odnos oca i sina. Nakon što ga iznenađuje smrt supruge, očajnički je pokušavao da uhvati korak sa stvarnošću. Jedino što mu je u tom trenutku padalo na pamet jeste da krene na put sa svojim sinom.

Smrt zeke Manroa
foto: Privatna arhiva

Proklet sam – misli Zeka Manro u iznenadnom trenutku samosvesti svojstvene onima koji će uskoro umreti. Oseća da je negde usput opako pogrešio, ali ta spoznaja traje koliko i otkucaj srca, a zatim nestaje ostavljajući ga u sobi hotela Grenvil u donjem vešu, samog sa sobom i svojom pohotom. Sklapa oči i nasumice zamišlja neku vaginu, a onda seda na ivicu kreveta i lagano se naslanja na tapaciranu dasku uzglavlja. Mobilni drži priklješten ispod brade dok zubima lomi pečat sa minijaturne boce brendija.

Neverovatan odnos oca i sina, Smrt Zeke Manroa je izvanredna, besna i nadasve zanimljiva knjiga, puna duha i misterije, koje će svi ljubitelji Nika Kejva prepoznati kao zaštitni znak njegovog stvaralaštva. Smejaćete se, plakati, ali nećete ostati ravnodušni!

(Espreso / Tamara Dragićević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.