ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Volim te u svim nijansama palete - "NASLIKANI POLJUBAC"
Poljubac (1907-1908), Gustav Klimt, Foto: Profimedia, Printscreen/ Linkedin

Obojena ljubav

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Volim te u svim nijansama palete - "NASLIKANI POLJUBAC"

Kada Emili biva poslata na časove crtanja kod kontroverznog, razuzdanog slikara Gustava, ni ne sluti da će postati njegova muza i subjekat nekih od njegovih najpoznatijih radova

Objavljeno: 09:56h
  • 1

Espreso je danas za Vas pripremio umetničko ostvarenje i debitantni roman autorke Elizabet Hiki, poznat kao ,,Naslikani poljubac".

Strastvena, atmosferska romansa koja se rađa između slavnog Gustava Klimta i njegove učenice Emili Flege, ćerke bogatog austrijskog industrijalca, u srcu galantnog Beča tokom 19. veka, budi radoznalost čitalaca navodeći ih da preispitaju svoje lične percepcije ljubavi.

Emili Flege i Gustav Klimt
Emili Flege i Gustav Klimtfoto: Profimedia

Kada Emili biva poslata na časove crtanja kod kontroverznog, razuzdanog slikara Gustava, ni ne sluti da će postati njegova muza i subjekat nekih od njegovih najpoznatijih radova.

Portret Emili Flege (1902), Gustav Klimt
Portret Emili Flege (1902), Gustav Klimtfoto: Profimedia

Emili je otišla da nauči da crta, a vratila sa novim otkrovenjem sebe, ljubavi, idealima i naravno Klimtovog brilijantnog uma.

Gustav Klimt sa mačkom
Gustav Klimt sa mačkomfoto: Profimedia

"Da li se sećaš dana kad smo se upoznali?" rekao je. "Prezirao sam te tog dana. Imala si skupu bluzu, male meke ruke i samozadovoljan osmeh. Prezirao sam tvog oca i njegov skup duvan i tvoju majku sa njenim skupim francuskim češljicima. Nisam te samo prezirao", rekao je. "Želeo sam te. Želeo sam da te posedujem i da budem kao ti. Želeo sam da te zaštitim i iskvarim u isto vreme."

Ovo nije samo ljubavna priča, već priča o dvoje ljudi koji očajnički tragaju za smislom, pronalaze ga i ponovo gube, slamaju se i ponovo isceluju, vole i bivaju indiferentni.

Kada bismo on i ja ostali zajedno, shvatila bih, uz blagu drhtavicu, da bi nam svaki dan ličio na ovaj. U svom srcu nosila bih slutnju poput tumora koji bi stalno rastao dok me ne bi uništio. Brinula bih sa kojom je još bio, koliko puta i da li je zaljubljen u nju. Počela bih da mu čitam poštu i zavirujem u dnevnik svaki put kada bi izašao. Plakala bih svaki dan..."

,,Naslikani poljubac" će Vas zasigurno ostaviti bez daha svojom nežnošću i srčanošću.

Bonus video:

Blažo Marković otkriva: Zašto Matejevi prijatelji nisu prijavili nestanak odmah?
14:06

Blažo Marković otkriva: Zašto Matejevi prijatelji nisu prijavili nestanak odmah?

(Espreso/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media