ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Njeni pokreti uzbudiše u njemu sanjivu, blagu erotsku nežnost - "ŽIVOT MONA LIZE"
Ilustracija, Foto: Prinscreen: goodreads

ROMANSIRANA BIOGRAFIJA

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Njeni pokreti uzbudiše u njemu sanjivu, blagu erotsku nežnost - "ŽIVOT MONA LIZE"

Ovo je remek-delo Pjera la Mira, nežna renesansna ljubavna priča koja nam govori o Leonardu da Vinčiju i tajni Mona Lize koju je umetnik učinio besmrtnom

Objavljeno:

Espreso subotnja preporuka za čitanje je romansirana biografija Leonarda da Vinčija francuskog pisma Pjera la Mira, "Život Mona Lize".

Pjer la Mir rođen je 1909. godine u Nici, u Francuskoj. U rodnoj zemlji je kao pisac postigao značajan uspeh, ali je 1941. njegovu karijeru prekinuo rat. Otišao je u Sjedinjene Države kao novinar i tamo ostao. Osim pisanja, bavio se slikanjem i komponovanjem.

Ovo je remek-delo Pjera la Mira, nežna renesansna ljubavna priča koja nam govori o Leonardu da Vinčiju i tajni Mona Lize koju je umetnik učinio besmrtnom.

Kroz delo pisac nam u kratkim crtama u jednom delu objašnjava ko je bila Liza de Gerardini koja je odgovore na sva pitanja davala očima, zašto se udala za udovca iako je bila mlada bogatašica sa svega 15 godina, ali i zašto je pozirala bez burme, spuštene kose, tako nesvakidašnje za jednu uglađenu damu zagonetnog osmeha.

Mona Liza, Mona Lisa, Slika
foto: Profimedia

Kroz malo razmaknute zavese posmatrao ju je kako zakopčava suknju odcrnog serža oko mršavog struka, i njeni pokreti uzbudiše u njemu sanjivu, blaguerotsku nežnost.

Glavni fokus je na iznenađenje mnogih čitalaca Firenca, opis svakodnevnice stanovnika u 15. i 16. veku. Katolička crkva i njen uticaj na Italijane važan su deo ovog klasika, kao i život žena u bogatim porodicama i odnos među ukućanima.

Prišla je krevetu, uzela ga za ruku i podigla je svojim usnama.

– Neka je s tobom milost božja, plemeniti mužu. Neka te danas čuva bog.

– I ja tebi želim dobar dan, ženo –promrmljao je najzad

Čitajući ovo delo saznaćete kako je jedan grad došao do samog vrhunca razvoja u trgovinskom, ekonomskom, kulturološkom i naučnom smislu. Topla preporuka za sve ljubitelje knjiga o Italiji, zagonetnih detalja iz života svetskog umetnika i osmeha Mona Lize.

(Espreso / Tamara Dragićević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.