IDEALAN DAN ZA KNAUSGORA: Zima, praznik, tišina, kafa, toplo ćebe i pravo ŠTIVO za ovaj TRENUTAK - TON BELINE
Svako ko je odrastao sa snežnim zimama poznaje taj ton, koji će ponekad čuti čak i dok stoji u suncem obasjanoj bašti usred leta, Foto: Profimedia

KNJIGA

IDEALAN DAN ZA KNAUSGORA: Zima, praznik, tišina, kafa, toplo ćebe i pravo ŠTIVO za ovaj TRENUTAK - TON BELINE

Sneg čine šestougaoni kristali, i svi njihovi kraci su identični, pošto su nastali blizu jedan drugog, gde su uslovi bili isti, dok se sami kristali međusobno razlikuju, pošto su nastajali na različitim mestima, u uslovima koji variraju

Objavljeno: 13:25h

Sneg je kiša koja je privremeno prestala da cirkuliše, koja je na nekoliko meseci uskladištena svuda naokolo, kao opozvana.

Sneg dok je kiša deo kontinuiranog pokreta u kojem se kišne kapi sakupljaju u barama, jezercima, potocima, slapovima, morima, okeanima ili u podzemnim šupljinama, da bi u nekoj tački isparile i vratile se u vazduh, sneg označava privremeni prekid tog pokreta.

Karl Uve Knausgor, jedan od najvećih i najznačajnijih pisaca današnjice, u Srbiji poznatom po šestotomnom autobiografskiom romanu Min kamp (Moja borba)
Karl Uve Knausgor, jedan od najvećih i najznačajnijih pisaca današnjice, u Srbiji poznatom po šestotomnom autobiografskiom romanu Min kamp (Moja borba)foto: Profimedia

Sneg je kiša koja je privremeno prestala da cirkuliše, koja je na nekoliko meseci uskladištena svuda naokolo, kao opozvana. Transformacija kiše u sneg je radikalna, pošto se odlike kapi toliko razlikuju u ta dva modusa, i mada mi je uzrok te transformacije dobro poznat, jer znam da je ona samo stvar temperature i da u njoj nema nikakve volje, ipak mi je teško da je razumem. Ne mogu da pojmim tu apsolutnost, to definitivno razgraničenje, da je nešto tečno s jedne strane granice a čvrsto s druge, i da se ta promena uvek odigrava u datim uslovima.

Zima
foto: Profimedia

Drugim rečima, teško mi je da shvatim zakonitost. Ako dva automobila pođu jedan ka drugom i sudare se, svaki najmanji pokret koji usledi, od lomljenja farova do putanje plastične flaše koja s police iznad gepeka poleti između sedišta, zavisiće od brzine i ugla automobila - nijedan drugi ishod ne može se zamisliti niti je moguć.

Krhotina vetrobrana mora poleteti baš na tu stranu, karoserija se mora zdrobiti baš na takav način. Isto je s kišom kad temperatura padne i kapi se pretvore u sneg. Sneg čine šestougaoni kristali, i svi njihovi kraci su identični, pošto su nastali blizu jedan drugog, gde su uslovi bili isti, dok se sami kristali međusobno razlikuju, pošto su nastajali na različitim mestima, u uslovima koji variraju. Čak je i ta krajnja osetljivost na varijacije uslovljena zakonitostima. I kad pahulje ispune prostor nad tobom, u ogromnim količinama, kao belo treperenje spram sivog neba, i neke se otope na toploj koži tvog lica, dok se ostale nečujno slegnu na drveću i granama, vresu i travi oko tebe, ni to se ne može dogoditi na drugi način.

Zima
foto: Profimedia

To preobilje minuciozne preciznosti, to bogatstvo jedinstvenih događaja ipak za posledicu ima ujednačenost, jer kad sneg pokrije krajolik, sve nestaje u belini. Svi različiti izrazi šume, poput korenova drveća koji se zmijoliko protežu po goloj steni i crvenkasto se sjaje kad su mokri, do svih žutih i smeđih iglica koje leže utabane u zemlji staze, i tako dalje ad infinitum, sa dolaskom zime sakupljaju se u jedan prost izraz, i sledećih meseci izražavaju samo to: belinu. Nalik na orkestar, moglo bi se pomisliti, u kojem svaki instrument počne da svira isti ton. Svako ko je odrastao sa snežnim zimama poznaje taj ton, koji će ponekad čuti čak i dok stoji u suncem obasjanoj bašti usred leta, kad ga iznebuha ispuni neshvatljiva čežnja, i pred očima mu se pojavi prazna šuma u kojoj vetar nosi velove sitnih pahulja među nepomičnim, tamnim stablima u sumraku.

(Iz knjige "U zimu", izdavač Booka, prevod Radoš Kosović)

Bonus video:

(Espreso.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.