NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE NAJVEĆI PISAC KRATKIH PRIČA U ISTORIJI
Godišnjica Čehova, Foto: Wikipedia

velikan

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE NAJVEĆI PISAC KRATKIH PRIČA U ISTORIJI

Anton Pavlovič Čehov bio je jedan od najznačajnih ruski pisaca, a danas bi proslavio svoj 161. rođendan

Objavljeno:

Rođen je kao treće od šestoro dece trgovca Pavela Jegoroviča i Jevgenije Jakovljevne Morozove.

Od 1876. do 1879. Čehov pohađa osnovnu i srednju školu u Taganrogu, često posećuje pozorište, objavljuje tekstove i uređuje školske novine. Bio je zaljubljenik u srpsku književnost, pogotovo u našeg čuvenog pesnika Jovana Dučića.

Svoje prve priče napisao je tokom studija medicine, kako bi mogao da se izdržava. Čehov je u početku pisao priče samo radi finansijske dobiti, ali kako su njegove umetiničke ambicije rasle, on je uveo formalne inovacije koje su uticale na evoluciju moderne kratke priče.

Godine 1881. godine Čehov piše dramu koja će kasnije postati poznata pod imenom "Platonov", a zanimljivo je da je ta drama izdata 20 godina nakon autorove smrti. Studirao je medicinu i bio kotarski lekar, ali zbog nedovršenog diplomskog rada nije stekao lekarsku titulu. Započinje praksu u Čikinu, a iste godine objavljuje zbirku priča Melpomenine priče, dok u decembru prvi put pati od simptoma tuberkuloze.

Iako je tvrdio da mu je medicina žena, a književnost ljubavnica, i uprkos tome što je svoj profesionalni život češće posvećivao upravo lečenju, u medicini je ostao poznat više kao – bolesnik, a svetsku slavu donelo mu je pozorište.

1887. godine napisao je dramu u četiri čina pod nazivom "Ivanova". Predstava je premijerno prikazana 19. novembra u Ruskom dramskom pozorištu F.A. Korša u Moskvi. Deo publike primio je predstavu s oduševljenjem i velikim pljeskom dok je drugi deo publike glasno zviždao, a nakon premijere odigrane su još samo dve reprize. Godinu dana kasnije, Čehovu izlazi prva ozbiljna priča "Stepa", a jednočinke "Medved i Prosidba" izvode se s uspehom, dok kratka priča "U suton" dobija Puškinovu nagradu Akademije nauka.

U oktobru 1889. Čehov završava dramu "Šumski goblin", ali dobija jako loše kritike, pa je početkom 1890., Čehov pretvara u dramu "Ujka Vanja", koja se objavljuje sedam godina kasnije. Čehov je objavio još nekoliko značajnijih dela, među kojima su "Galeb", "Tri sestre" i "Višnjik", kao i zbirke priča "Melpomenine bajke", "Šarene priče" i "U pomračini".

Anton Pavlovič Čehov preminuo je 15. jula u svojoj 44. godini od tuberkuloze. Sahranjen je Sahranjen je 22. jula na groblju Novo-devičje u Moskvi.

(Espreso.co.rs/Magazin.Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.