NA DANAŠNJI DAN POGINUO JE ČUVENI NOBELOVAC: Pojavili su se DOKAZI da ga je likvidirao KGB, kao u špijunskom FILMU
Nijedan zločin ruske tajne službe me ne iznanađuje, ali ova tvrdnja je zaista zapanjujuća, Foto: Profimedia

sećanje

NA DANAŠNJI DAN POGINUO JE ČUVENI NOBELOVAC: Pojavili su se DOKAZI da ga je likvidirao KGB, kao u špijunskom FILMU

Oni su oštetili gumu koristeći veoma sofisticirano oruđe koje se aktiviralo kada su kola počela da se kreću većom brzinom

Objavljeno:

Kada je francuski filosof, pisac i okoreli ženskaroš Alber Kami poginuo u saobraćajnoj nesreći 1960. na današnji dan samo dve godine nakon što je dobio Nobelovu nagradu za literaturu, francuska intelektualna elita je oplakivala ono što je odnela neverovatna i neshvatljiva tragedija.

Alber Kami
foto: Profimedia

Kami je umro na licu mesta kada su Galimarova kola marke “Fasel Vega” sletela sa zaleđenog puta i udarila u drvo. A, sam Galimar je umro nekoliko dana kasnije. Pored karte za voz policija je pronašla i rukopis od 144 strana pod nazivom “Prvi čovek”. Reč je o noveli koja govori o Kamijevom detinjstvu koje je proveo u Alžiru, a koje je prema njegovim rečima trebalo da bude njegovo najbolje i najuspešnije delo do sada. Tragedija koja se iznenada desila, šokirala je i obavila velom tuge Francusku. Ali niko nije ni pomislio da bi iza automobilske nesreće moglo da se krije bilo šta drugo sem nesreće.

Međutim, sada nakon skoro pola veka, italijanske novine Korijere dela Sera sugerišu da iza nesreće najverovatnije stoji sovjetska tajna služba KGB. Teroija se bazira na zapažanjima Đovanija Katelija, italijanskog pisca i pesnika, koji navodi da pasus iz dnevnika proslavljenog češkog pesnika i prevodioca Jana Zabrana koji je objavljen kao knjiga pod nazivom “Celi život” nedostaje u knjizi koja je prevedena na italijanski.

Alber Kami
foto: Profimedia

U pasusu koji nedostaje Zabrana je napisao: “Čuo sam nešto veoma čudno od čoveka koji zna mnogo toga o raznim stvarima i ima veoma poverljive izvore. Prema njegovim rečima nesreću u kojoj je umro Alber Kami 1960. godine organizovali su sovjetski špijuni. Oni su oštetili gumu koristeći veoma sofisticirano oruđe koje se aktiviralo kada su kola počela da se kreću većom brzinom i probušilo gumu”.

Naređenje da se Kami ukloni izdao je lično Dimitri Trofimovič Šepilov (tada ministar inostranih poslova) zbog Kamijeve izjave francuskom magazinu “Frank tirer” 1957. godine u kome je otvoreno kritikovao Šepilova rekavši da je on orkestrirao masakr u Mađarskoj 1956. jer Sovjestkom savezu nije odgovaralo jačanje ove države.

Alber Kami
foto: Profimedia

Samo godinu dana kasnije, Kami je još više razljutio Sovjete, kada je javno podržao ruskog autora Borisa Pastrneka autora knjige Doktor Živago koju je Staljin zabranio i laureata za Nobelovu nagradu.

Novine Korijere dela Sera zaključuju da je bilo sasvim dovoljno elemenata za eliminaciju Kamija, ali na prefinjen način koji je karakterističan za KGB.

Pa ipak Olivije Tod, nekadašnji dopisnik BBC-a iz Pariza koji je napisao biografiju Albera Kamija “Život”, a koja je objavljena 2000. godine rekao je da tokom svog istraživanja u Moskvi nikada nije u sovjetskim arhivama naišao ni na šta što bi upućivalo na to da je KGB uklonio Kamija.

Alber Kami
foto: Profimedia

Nijedan zločin ruske tajne službe me ne iznanađuje, ali ova tvrdnja je zaista zapanjujuća. Morate da se zapitate ko bi imao koristi od Kamijevog ubistva i zašto”, rekao je Tod i dodao: “Veoma je interesantno i zabavno i sigurno istinito da je dokumentacija KGB-a puna primera kako su Rusi koristili Čehe da obavljaju njihov prljavi posao. Ali, ja nikada ne bih pomislio da bi ova tajna služba otišla toliko daleko. To definitvno nije istina. KGB nije odgovoran za smrt Albera Kamija”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.