NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST AMERIČKOJ PESNIKINJI LUIZI GLIK - Ove godine oprezna odluka
Luiz Glik 1977., Foto: Wikimedia Commons/nepoznati autor

književnost

NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST AMERIČKOJ PESNIKINJI LUIZI GLIK - Ove godine oprezna odluka

Izbor ovogodišnjeg laureata u oblasti književnosti bio je jedan od najiščekivanijih. Kladionice nisu mirovale, a svi su se pitali da li će članovi Švedske kraljevske akademije ponovo šokirati kulturnu javnost.

Objavljeno: 17:17h

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2020. godinu je američka pesnikinja Luiza Glik, objavio je Nobelov komitet.Glikova je potomak mađarskih Jevreja koji su emigrirali u Ameriku. Pohađala je koledže Sara Lorens i Kolumbiju. Njena poezija pripada objektivističkoj poetici, nastaloj tokom tridesetih godina 20. veka, čiji su glavni predstavnici bili Luis Zukovski, Čarls Reznikof, Džordž Open i Karl Rakosi.

Pročitajte tri pesme Luize Glik prepevane na srpski

Prateći ovu poetiku ona tretira pesme kao predmete, naglašavajući ozbiljnost, inteligenciju i pesnikovu sposobnost da pronicljivo posmatra svet tako što upotrebljava obične svakodnevne reči. U eseju "Dokazi i teorije" navodi kako zastupa poeziju koja se približava tišini i graniči sa iščeznućem.

Godine 1993. dobila je Pulicerovu nagradu za knjigu "Divlji iris". Bila je pesnik laureat Biblioteke američkog kongresa 2003-2004. godine.

Izbor ovogodišnjeg laureata u oblasti književnosti bio je jedan od najiščekivanijih. Kladionice nisu mirovale, a svi su se pitali da li će članovi Švedske kraljevske akademije ponovo šokirati kulturnu javnost. Odluka da priznanje bude dodeljeno književniku Peteru Handkeu prošle godine podigla je veliku buru zbog njegovog kontroverznog političkog angažmana. Naime, austrijski pisac je devedesetih godina podržavao politiku režima Slobodana Miloševića.

Odmah nakon Handkeovog, prošle godine pročitano je i ime poljske spisateljice i aktivistkinje Olge Tokarčuk, dobitnice za 2018. godinu. Tada je odlučeno da Nobel ne bude dodeljen zbog seks skandala u Švedskoj akademiji. Žan-Klod Arno je osuđen za seksualna zlostavljanja i silovanje. Njegova supruga, pesnikinja Katarina Frostenson, napustila je Akademiju zbog toga što je dokazano da je odavala imena prethodnih dobitnika.

Skandal se dogodio samo dve godine nakon što je odluka da se Nobel dodeli Bobu Dilanu podigla prašinu. Kantautor se nije ni pojavio na dodeli, a besedu je poslao tek sledeće godine, u poslednjem trenutku.

Hoćemo li imati pobednika van Evrope i da li će to biti žena i ove godine su bile nezaobilazne dileme kada je u pitanju ovaj književni izbor.

Bonus video:

espreso.co.rs/blic.rs


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.