Autobiografija Vudija Alena nakon peripetija ipak objavljena - najveću pažnju privlači obračun sa Mijom Farou
Foto: printscreen/youtube

u senci korone

Autobiografija Vudija Alena nakon peripetija ipak objavljena - najveću pažnju privlači obračun sa Mijom Farou

Uprkos neverovatnom stvaralačkom opusu sa gotovo trocifrenim brojem ostvarenja, oskarima i umetničkom značaju, autobiografija Vudija Alena privlači publicitet isključivo najžućim detaljima. Četvorostruki oskarovac na 400 stranica govori o odrastanju u Bronksu, filmskim uzorima, velikim ljubavima i negira optužbe o zlostavljanju

Objavljeno: 23:36h

Vudi Alen je zapao u nemilost američke i svetske javnosti zbog seksualne veze sa usvojenom ćerkom svoje bivše ljubavnice Mije Ferou, Sun Ji Previn. Ova knjiga je bila njegova možda poslednja prilika da iznese svoju verziju priče, ali je i tu priliku jedva dobio, pošto je izdavač već jednom odustao od objavljivanja zbog reakcija javnosti. Sada kada je knjiga objavljena, čini se da je pokazala da Vudi Alen kao čovek nije na visini na kojoj je Vudi Alen filmski stvaralac.

"Moj život je skoro (polu)gotov. Da umrem ovog trena ne bih žalio. A, ne bi ni mnogi drugi ljudi," - zapisao je u svom karakterističnom, ironičnom stilu, četvorostruki oskarovac Vudi Alen (84) u autobiografiji Apropos of Nothing ("Apropo ničega") koja je u Americi objavljena krajem marta, usred "krize korona".

Ova njegova rečenica možda i najbolje opisuje trenutno raspoloženje prema jednom od najvećih živih reditelja - pola sveta ga prezire, a druga polovina mu se divi. Tako polarizovane su i kritike Alenove autobiografije u kojoj na 400 stranica govori o svom odrastanju u Bronksu, roditeljima, filmskim uzorima, velikim ljubavima, ali i još jednom negira optužbe o zlostavljanju.

U njegovoj ispovesti, očekivano, najveću pažnju izazvali su delovi o sukobu sa Mijom Ferou, brak sa usvojenom ćerkom i optužbama biološke ćerke Dilan. Na početku knjige, Alen svoju decenijsku partnerku Miju Ferou opisuje kao "vrlo, vrlo lepu", ali se taj ton ubrzo menja. Prisećajući se trenutka kada je glumica pronašla golišave slike njihove usvojene ćerke Sun-Ji u Alenovom stanu, reditelj piše:

- Mija je volela tu svoju reputaciju svetice, divljenje javnosti, ali u realnosti nije volela decu niti ih je pazila.

Vudi Alen i Sun Ji Previn
Vudi Alen i Sun Ji Previnfoto: AP

Alen čak tvrdi da je njegova bivša partnerka maltretirala decu, posebno usvojenu Sun-Ji, a kada je saznala za njihovu vezu, kaže reditelj, "osvetila mi se preko Dilan". Ferou je, prema pisanju oskarovca, "iskoristila njegovu miljenicu, tada sedmogodišnju devojčicu, i ubedila ju je u to da ju je otac zlostavljao".

- Nikada nisam spustio prst na Dilan, niti sam učinio nešto što bi ni izdaleka moglo biti protumačeno kao zlostavljanje. To je totalna izmišljotina, od početka do kraja - tvrdi Alen u svojoj ispovesti.

Cela knjiga je i svojevrsna oda Alenovoj 35 godina mlađoj supruzi Sun-Ji Previn, sa kojom je u braku dve decenije, kada je i počela kontroverza o "reditelju-pedofilu".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.