NAJVEĆI FRANCUSKI PISAC DANAŠNJICE O KORONI: Uelbek smatra da se svet neće promeniti, samo će biti još gori
U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost, Foto: Profimedia

ORUGINALNO

NAJVEĆI FRANCUSKI PISAC DANAŠNJICE O KORONI: Uelbek smatra da se svet neće promeniti, samo će biti još gori

Smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja

Objavljeno:

Francuski pisac Mišel Uelbek ne očekuje neki "novi svet" nakon pandemije korona virusa, već "nešto gori" svet nego što je bio.

"Nimalo ne verujem u izjave tipa 'više ništa neće biti kao pre'. Naprotiv, sve će ostati potpuno isto", navodi Uelbek u pismu koje je danas pročitano na francuskom radiju France Inter.

"Nećemo se posle izolacije probuditi u nekom novom svetu, sve će biti isto, malo gore", ocenjuje ovaj francuski pisac.

Pandemija koronavirusa, smatra Uelbek, "trebalo bi da ima glavni rezultat ubrzavanje određenih mutacija koje su u toku", a posebno "smanjenje kontakata među ljudima".

"Epidemija koronavirusa daje veličanstven smisao ovoj teškoj tendenciji: kao da neka zastarelost pogađa odnose među ljudima", navodi Uelbek.

Uelbek takođe smatra da bi "bilo podjednako pogrešno da se kaže kako su ljudi ponovo otkrili smrt" i dodaje da "smrt nikada nije bila tako diskretna kao poslednjih nekoliko nedelja".

"Žrtve se svode na brojke u statistici svakodnevnih smrti i anksioznost se širi među stanovništvom dok ukupno povećanje ima nečeg neobično apstraktnog", navodi Uelbek.

Pisac dodaje da je ovih nedelja važan podatak i starosna dob bolesnih.

"Do kada bi ih trebalo reanimirati i lečiti? 70, 75, 80 godina?", ističe ovaj francuski pisac.

"U svakom slučaju, nikada nismo sa takvom spokojnom besramnošću izrekli činjenicu da svaki život nema istu vrednost", smatra Uelbek, najprevođeniji živi francuski pisac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.