U Srbiji nestane i do 170 hiljada divljih ptica godišnje
Foto: Pixabay

Alarmantno

U Srbiji nestane i do 170 hiljada divljih ptica godišnje

Trovanje, nezakonito ubijanje vatrenim i vazdušnim oružjem, hvatanje i zarobljavanje, elektrokucija i kolizija tipovi ugrožavanja divljih ptica koje je u cilju obrazovanja i podizanja svesti javnosti Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obuhvatilo svojom novom publikacijom.

Objavljeno: 17:11h

Aktuelni problemi predstavljeni su kroz tekst, ilustracije, fotografije i mape, a u publikaciji su date statistike stradanja ptica, kao i preporuke za delovanje i suzbijanje problema, navodi se u saopštenju ovog Društva povodom nove publikacije.

Stručne procene ukazuju da u Srbiji od nezakonitog ubijanja, trovanja i hvatanja godišnje strada 120.000-170.000 jedinki divljih ptica, od kojih je najveći broj prepelica, grlica, pataka i gusaka, navodi se u saopštenju Društva koje prenosi Tanjug.

foto: Pexels/Peter Broadhurst

Autori apeluju na javnost i savesne građane da institucijama prijave sve slučajeve ugrožavanja ptica, kao i da podatke o stradanju pošalju i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i time doprinesu očuvanju neponovljivog prirodnog nasleđa.

Ranije u "Crvenoj knjizi ptica Srbije" predstavljene su najugroženije vrste ptica, a rezultati su alarmantni jer se čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja, a najviše ih ugrožavaju lov, krivolov, i sakupljanje jedinki koje je rizik za 40 vrsta, kao i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede što ugrožava 44 vrste ptica.

foto: Pexels/Tejas Prajapati

Za Crvenu knjigu prikupljani su podaci za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste, od kojih je bilo moguće analizirati 255 vrsta ptica.

Iz Društva podsećaju da je Srbija u jednom od šest evropskih centara biološke razvnovrsnosti, i da se na prostoru naše države koji zahvata manje od 1 procenat Starog kontinenta gnezdi se i sezonski susreće 2/3 vrsta ptica koje naseljavaju Evropu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.