Saopštenje Srpskog PEN centra povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu
Foto: Printscreen

Saopštenje

Saopštenje Srpskog PEN centra povodom poništavanja ili zamrzavanja konkursa za kulturu

Institucije kulture mogle bi da uvedu rad od kuće, poput velikog broja zaposlenih u Srbiji. Ovako, konkursi se odlažu do kraja pandemije, pa će i nakon njenog završetka morati da prođe još dosta vremena dok se odluke donesu i projekti počnu da se realizuju - za to vreme kulturna produkcija biće na nuli.

Objavljeno: 11:25h

Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom odluka Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Fondacije „Novi Sad 2021. – Evropska prestonica kulture“ da se redovni godišnji konkursi za podršku projektima u oblasti kulture ponište ili zamrznu za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Srpski PEN centar podseća da takve odluke ni na koji način neće pomoći u borbi za otklanjanje opasnosti i posledica pandemije koronavirusa, ali će ostaviti trajne i nenadoknadive štete u savremenoj srpskoj kulturi. Zahvaljujući takvim odlukama, nisu dovedeni u pitanje samo mogućnosti umetnika iz različitih oblasti da prezentuju svoj rad kulturnoj javnosti, delatnost privatnih institucija kulture i nezavisne kulturne scene, rad izdavačkih kuća i opstanak časopisa iz oblasti kulture i umetnosti, organizovanje kulturnih manifestacija i programa, već čitav kulturni život u Srbiji i neotuđivo pravo javnosti da prati ostvarenja savremene kulture.

Srpski PEN centar poziva Sekretarijat za kulturu Grada Beograda da hitno povuče odluku o poništavanju Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi čija je realizacija predviđena u 2020. godini, jer je takva odluka štetna, neodgovorna i nepromišljena.

Srpski PEN centar poziva Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od odluke o obustavljanju rada konkursnih komisija tokom trajanja epidemije korona virusa, jer takva odluka dovodi u pitanje mogućnost realizacije najvećeg broja programa i projekata u kulturi koji su nužno dugoročni.

Srpski PEN centar poziva Fondaciju „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ da opozove odluku o obustavljanju svih javnih konkursa u kulturi koji su planirani u okviru ovog projekta.

Odluke koje se donose u ovom teškom trenutku za celu zemlju, pa tako i za kulturu ove zemlje, moraju biti u znaku podrške, solidarnosti i razumevanja. Odlukama se nikako ne smeju produbljivati postojeći problemi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.