Umro Eduard Limonov (77)
Foto: Printscreen

in Memoriam

Umro Eduard Limonov (77)

Jedan od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca, zapamćen u našim krajevima po bezrezervnoj podršci režimu Slobodana Miloševića, umro je juče u Moskvi u 77. godini života

Objavljeno: 15:48h

Eduard Limonov bio je disident u vreme Sovjetskog Saveza koji je zapanjio Rusiju svojim memoarima iz sedamdesetih "To sam ja, Edička" objavljenim 1991i prodatim u više od milion primeraka.

foto: Printscreen

Umro je u 77. godini od komplikacija nastalih nakon hirurškog zahvata.

Rođen je 1943 u Nižnjem Novgorodu, koji je tada nosio ime Gorki, kao Eduard Savenko, u vojničkoj porodici. Odrastao je u Harkovu, u Ukrajini. Preselio se u Moskvu šezdesetih, gde je počeo da piše poeziju i kreće se u književnim krugovima. Godine 1973, Limonov je sa svojom drugom ženom, Elenom Sčapovom, emigrirao iz Sovjetskog Saveza.

Doselio se u Njujork i radio je za novine na ruskom baveći se radikalnim političkim ideologijama i pank potkulturom. Žalio se da ga FBI uznemirava i da je FBI podjednako represivan prema američkim disidentima kao KGB prema sovjetskim, samo FBI ima modernija sredstva za rad."

foto: Printscreen

Razočaran u Ameriku preselio se u Francusku 1980, gde se zbližio sa Komunističkom partijom Francuske. U Francuskoj se bolje snašao i pronašao je prijemčiviju publiku. Godine 2011, francuski režiser Emmanuel Carrère napisao je biografski roman o Limonovu.

Po obnovi Rusije vratio se i postao ruski građanin, naselivši se u Moskvi, odrekavši se francuskog pasoša.

U ovo vreme objavio je svoj roman To sam ja, Edička na ruskom i sablaznio rusku publiku detaljnim opisima svojih homoseksualnih odnosa sa crnim beskućnicima u Njujorku.

U Moskvi je pokrenuo časopis Limonka i osnovao ultranacionalističku partiju Nacional-boljševika. Zalagao se za to da Rusija stvori ogromnu imperiju, koja će dominirati celom Evropom i severnom i centralnom Azijom. Taj pokret, na pola puta između boljševizma i fašizma, zabranjen je. Bliski saradnik u to vreme bio mu je filozof Aleksandar Dugin, sadašnji glavni Putinov ideolog.

foto: Printscreen

Tokom devedesetih zalagao se za povratak Krima u okvire Rusije i strastveno je podržavao bosanske Srbe u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini.

Tokom jedne posete snimljen je kako u prisustvu Radovana Karadžića ispaljuje plotun iz mitraljeza na Sarajevo.

foto: Printscreen

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.