PREMINUO ČUVENI ESEJISTA: Napustio nas je Džordž Štajner
Njegova omiljena tema je bila ljudska sposobnost pisanja i govora, koju je obradio u ključnom delu iz 1967. godine "Govoriti i ćutati"., Foto: Youtube printscreen/Charles Carqueijo

književna kritika

PREMINUO ČUVENI ESEJISTA: Napustio nas je Džordž Štajner

Njegova omiljena tema je bila ljudska sposobnost pisanja i govora, koju je obradio u ključnom delu iz 1967. godine "Govoriti i ćutati".

Objavljeno: 17:05h

Francusko-američki esejista i književni kritičar Džordž Štajner preminuo je u 90. godini u svom domu u Kembridžu u Engleskoj, saopštio je danas njegov sin Dejvid Štajner.

Štajner rodjen 1929. godine predavao je komparativnu književnost u prestižnim univerzitetima u Kembridžu, Ženevi, Prinstonu, Jejlu i Njujorku.

Njegova omiljena tema je bila ljudska sposobnost pisanja i govora, koju je obradio u ključnom delu iz 1967. godine "Govoriti i ćutati". Druge teme su bile širokog spektra od religije, muzike, do slikarstva i istorije.

Štajner je pisao eseje o "anomalijama" savremene zapadne kulture i uticaju holokausta. Njegova stručna oblast bila je komparativna književnost, a njegov rad kao kritičara težio je istraživanju kulturnih i filozofskih pitanja. Bavio se prevodjenjem i prirodom jezika i književnosti.

Objavio je nekoliko desetina studija o književnosti i filozofiji, medju kojima su poznati "Smrt tragedije" (1961), "Tolstoj ili Dostojevski - Analiza zapadnog romana" (1959) i "Gramatika stvaranja" (2001).

Pažnju i kontroverze je izazvao njegov filozofski roman "The Portage to San Cristobal of A.H" (1981). To je priča o jevrejskim nacističkim lovcima koji 30 godina nakon završetka Drugog svetskog rata navodno pronalaze Adolfa Hitlera živog u amazonskoj džungli. Knjiga je bila kontroverzna, naročito medju recenzentima i jevrejskim učenjacima, jer autor dozvoljava Hitleru da se brani tokom sudjenja u džungli.

Za lingviste i prevodioce, značajna je njegova knjiga "After Babel: Aspects of Language and Translation" (1975) koja se bavi "vavilonskim problemom" prevodjenja kao vida komunikacije izmedju kultura.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.