Europa Nostra: Kalemegdan je ugrožena evropska baština, gondola bi ugrozila integritet i autentičnost tvrđave
Foto: Beta / Miloš Miškov

Upozorenje

Europa Nostra: Kalemegdan je ugrožena evropska baština, gondola bi ugrozila integritet i autentičnost tvrđave

Evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasleđa "Europa Nostra" i Institut Evropske investicione banke održali su panel na kom je rečeno da bi izgradnja žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično ugrozilo integritet i autentičnost ovog važnog evropskog kulturnog spomenika

Objavljeno: 11:25h

Beogradska tvrđava je među četrnaest odabranih ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope, a sprovođenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično bi ugrozilo integritet i autentičnost tog lokaliteta, koji nije samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju, saopštio je stručni panel evropske organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa "Europa Nostra" i Instituta Evropske investicione banke.

Istaknuto je da je "Beogradska tvrđava sa okruženjem dragulj kulturnog nasleđa čitave Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i ugarskoj, bugarskoj i srpskoj srednjovekovnoj državi, te Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji".

Odabranih četrnaest ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa biće u užem izboru za Program "Sedam najugroženijih" 2020. koji spovode "Europa Nostra" i Institut Evropske investicione banke.

Ti najugroženiji spomenici kulture su odabrani na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i prema urgentnosti njihove ugroženosti.

"Europa Nostra" se više od pedeset godina bori za očuvanje kulturne baštine u Evropi, pre svega kroz program ​"Sedam najugroženijih", a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je u Beogradu u maju ove godine kako bi analizirala projekat gradnje žičare i opasnost projekta po Beogradsku tvrđavu.

Institut Evropske investicione banke daje podršku društvenim, kulturnim i akademskim inicijativama širom Evrope.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.