Mišel Uelbek nije stigao u Beograd, otkazan nastup na Krokodil Festivalu: Odustao zbog traume na avio-letu
Mišel Uelbek, Foto: Profimedia

neočekivana vest

Mišel Uelbek nije stigao u Beograd, otkazan nastup na Krokodil Festivalu: Odustao zbog traume na avio-letu

Zbog problema sa avio prevoznikom

Objavljeno: 08:47h

Slavni francuski pisac Mišel Uelbek ipak nije stigao danas u Beograd, na otvaranje književnog festivala Krokodil zbog problema s avio prevoznikom, obavestio je večeras publici u Kombank dvorani pisac Vladimir Arsenijević iz organizacije festivala.

On je rekao da je Uelbek poslao mejl u kojem je istakao da mu je žao što nije večeras pred beogradskom publikom.

Slavni pisac trebalo je da doputuje prošle noći u Beograd, ali je njegov let odložen za danas, takođe zbog kvara na avionu.

Vladimir Arsenijević je pročitao Uelbekov imejl u kome se pisac obraća organizacionom timu:

- Istinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja pre nego što je odlučeno da let bude otkazan, bili su baš uznemiravajući. Došlo je do neke vrste pobune putnika koji su zahtevali da izađu iz aviona. Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osećao. Ukratko, zaista nemam želju da letim avionom u ovom trenutku. Treba otkazati. (...). Zaista mi je žao zbog svega ovoga, ali sebi kažem da je moglo sve da se završi i gore.

Potom je Arsenijević pročitao i drugi imejl kojim se Uelbek obratio publici festivala:

- Dobili smo malo neke uelbekovštine u svemu ovome, čini mi se. Bila bi to duga priča, scena iz romana. Mogu samo ukratko da je prepričam. Jedna žena se prva pobunila. Na početku potpuno sama. Crna kosa, tridesetak godina, lepa. Ne znam da li je srpkinja ili francuskinja. Rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem. “Već dva sata nam govorite svašta. Dobro vidim da postoji neki problem s avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah!” Ona je bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže, ne ja. I teško je reći kako se sada osećam. Ipak, najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negde u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune (...) . I pomalo se stidim što je sam nisam poveo. Opet sam negde u sebi, kao što se često događa, da pisac po prirodi stvari prihvata pobunu suviše lako da bude u poziciji posmatrača”

Uelbek je istakao da ga je ovo suočavanje sa autoritetom podsetilo na epizodu sa Žutim prslucima u Francuskoj.

Nakon Arsenijevićevog obraćanja, deo publike je napustio dvoranu.

Uelbekov e-mail publici festivala
Uelbekov e-mail publici festivala foto: Espreso.co.rs

Uelbek već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene ne samo francuske već i svetske književnosti.

Kako je najavljeno, "Francuski Orvel", enfan teribl savremene francuske književnosti i jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih pisaca današnjice, trebalo je večeras da govori o sebi, svom stvaralaštvu i svom kompleksnom odnosu s Francuskom.

Prve večeri festivala Krokodil, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse publici se predstavljaju ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najzanimljivijih savremenih autora Bojan Babić, kao i poznati filmski i pozorišni reditelj i pisac Goran Marković.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.