DANI NAPUŠTENOSTI: Novi prevod Elene Ferante stigao u knjižare
Dani napuštenosti, Foto: Promo

OD POPULARNE KNJIŽEVNICE

DANI NAPUŠTENOSTI: Novi prevod Elene Ferante stigao u knjižare

Od autorke čija „Napuljska tetralogija“ je u Srbiji (i širom sveta) postigla nezapamćen uspeh i popularnost

Objavljeno: 16:51h

Dani napuštenosti je knjiga koja beskompromisno zadire u najskrivenije kutke ženske svesti i osećajnosti, ženske snage i slabosti. Junakinji Olgi muž iz vedra neba saopštava da je napušta i ona ostaje zatečena i zapanjena, povređena i slomljena, sama sa dvoje male dece. Pred njom je mukotrpan put suočavanja sa strahovima, duhovima prošlosti i sopstvenim identitetom. Glas Elene Ferante pokrenuo je čitav jedan književni talas u čijem fokusu je portret autentičnog ženskog iskustva, a roman Dani napuštenosti prodoran je odjek tog glasa.

O autorki:

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem. Elena Ferante je, i to je jedino pouzdano, autor knjiga koje potpisuje. Da li je reč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven. Zato izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela. U retkim intervjuima putem elektronske pošte, Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju.

Objavila je nekoliko romana, među kojima i Dane napuštenosti, a potom i četvorotomni ciklus Napuljskih romana koji joj je doneo veliku svetsku slavu. Prvi tom iz ciklusa, Moja genijalna prijateljica, objavljen je 2011; godinu dana kasnije drugi, Priča o novom prezimenu; 2013. treći deo, Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju i naposletku, 2014, Priča o izgubljenoj devojčici.

Magazin Time uvrstio je 2016. godine Elenu Ferante među 100 najuticajnijih osoba na svetu.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.