Andrija Ljupka gost Krokodilove kuće za pisce i Centra za savremenu književnost
Andrej Ljupka, Foto: Promo

ukrajinski pisac

Andrija Ljupka gost Krokodilove kuće za pisce i Centra za savremenu književnost

U sredu 23. januara u 19 sati, Ana Pejović će u Krodokodilovom centru razgovarati s Andrijom o njegovom stvaralaštvu i savremenoj ukajinskoj književnosti

Objavljeno: 10:30h

KROKODILova rezidencija za pisce tokom januara ugostiće autora Andrija Ljupku. On je ujedno i 78. gost koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji a prvi autor koji nam dolazi iz Ukrajine. U sredu 23. januara u 19 sati, Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL razgovaraće s Andrijom o njegovom stvaralaštvu i savremenoj ukajinskoj književnosti. Razgovor će pratiti čitanje autora.

Andrij Ljupka rođen je 1987. godine. Ukrajinski je pesnik, prozni pisac i esejista. Diplomirao je na Vojnoj školi u Mukačevu, ukrajinski jezik i i književnost na Univerzitetu u Užgorodu i na balkanskim studijima na Univerzitetu u Varšavi.

Autor je knjiga poezije: "Osam meseci šizofrenije" (Užgorod, 2007), "Terorizam" (Lavov, 2009), "40 dolara plus bakšiš" (Lavov, 2012); zbirke kratkih priča: "Ubica" (Lavov, 2012), zbirke pesama u nemačkom prevodu „Notaufname“ (Austrija, Insbruck, 2012), knjige eseja „Spavanje s ženama“ (2014.), romana „Karbid“ (2015.). Ovaj roman je ušao u uži izbor za najboljih 5 knjiga godine po izboru BBC Ukrajina, a prevod na poljski uvršten je u uži izbor srednjoevropske nagrade Angelus 2017. godine. Zbirka kratkih priča “Soba za tugu” objavljena je 2016. godine, knjiga eseja „Saudade“ 2017. godine i roman „Vaš pogled, Cio-Cio-san“ 2018. godine.

Dobitnik je nagrada “Debut” (2007.) i “Kyiv Laurels” (2011.). Nedavno je dobio književnu nagradu Kovalev fondacije (SAD) i postao laureat Ševelove nagrade za najbolju knjigu eseja u 2017. godini u Ukrajini.

Prevodilac je s poljskog, hrvatskog, srpskog, engleskog jezika i urednik dvaju međunarodnih festivala poezije. Živi u Užgorodu.

Dolazak Andrija Ljupke se realizuje u okviru projekta READING BALKANS koji je kofinansiran od strane programa Kreativna Evropa i Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso - novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.