NOVO IZ BOOKE: Kuhanje i Moja Borba 5
Slađana Nina Perković, Foto: Promo

KNJIGE, KNJIGE

NOVO IZ BOOKE: Kuhanje i Moja Borba 5

"Kuhanje" Slađane Nine Perković je zbirka od dvanaest priča, a "Moja Borba 5", Karl Uve Knausgora, nastavak je sage o mladom umetniku

Objavljeno:

KUHANJE, SLAĐANA NINA PERKOVIĆ

Mlada regionalna autorka Slađana Nina Perković je već sa prvom zbirkom priča KUHANJE postigla veliki uspeh. Slađana je Banjalučanka sa pariskom adresom, a u njenim pričama susrećemo se sa prodorno realističnim, kompleksnim i živopisnim junakinjama koje govore o svojim životima, osećanjima, strepnjama, nadanjima i fantazijama. Kroz na prvi pogled obične detalje i svakodnevne životne situacije, u ovim žestokim pričama prosijava ono što jeste sam život, sa svom velikom lepotom, velikom patnjom, velikim bolom koji ga čine. Od sredovečne žene koja fantazira o tome kako kuva odrubljenu glavu sopstvenog muža, do devojke koja, u gradu daleko od svoje domovine, kao recepcionarka jedne firme, sabotira svoje nadređene – ovo su junakinje koje ćete, uprkos njihovim manama, prepoznati kao ljude od krvi i mesa i sa njima saosećati.

Slađana Nina Perković rođena je 1981. godine u Banjaluci, gdje je diplomirala novinarstvo. Nakon što je dobila stipendiju francuske vlade, završila je i postdiplomske studije na Sorboni. Trenutno živi i radi u vozovima i avionima na relaciji Pariz–Banjaluka. „Kuhanje“ je njena prva knjiga.

Karl Uve Knausgor
Karl Uve Knausgor foto: Profimedia

MOJA BORBA 5, KARL UVE KNAUSGOR

Norveška književna senzacija koja je uzdrmala ceo svet, šestotomno delo MOJA BORBA, jedinstvena je priča koja balansira na tankoj liniji između autobiografije i romana. Pišući o svom životu, Knausgor stremi ka tome da ilustruje mesta na kojima život postaje književnost, a književnost život. U petom delu MOJE BORBE, saznajemo sve o Karl Uveovom studentskom životu, stvaralačkom neuspehu, prvoj velikoj ljubavi, prvom slomljenom srcu, ali i okolnostima pod kojim je uspeo da objavi svoj prvi roman. Knausgor se još jednom vraća na trenutak smrti svog oca kojom se zatvara krug mladalačkog lutanja i započinje njegov zreli život.

Karl Uve Knausgor (Karl Ove Knausgård) rođen je 1968. u Oslu, a odrastao je na Trumeji i u Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađa Akademiju za umetničko pisanje u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umetnosti i književnost. U periodu 1999–2002 radi kao urednik književnog časopisa Vagant, u kojem, pored ostalog, piše eseje o Prustu i DeLilu. Knausgor je 1998. godine debitovao romanom Van sveta (Ute av verden), postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je dobio prestižnu nagradu norveške kritike „Kritikerprisen“. Njegov sledeći roman Vreme za sve (En tid for alt) izlazi 2004, i nominovan je za nekoliko nagrada, između ostalih i „IMPAC Dublin Literary Award“.

Šestotomni autobiografski roman Moja borba (Min kamp) izlazi u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, dobija nekoliko nagrada i nominacija. Samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primeraka. Zbirku eseja Amerika duše (Själens Amerika)objavljuje 2013. godine.Tokom 2015. i 2016. godine izlaze četiri knjige eseja, Jesen, Zima, Proleće, Leto (Om høsten, Om vinteren, Om våren, Om sommeren),u formi pisama koje otac piše svojoj ćerki čije rođenje isčekuje. Njegova dela dosad su prevedena na više od dvadeset jezika, a osim pisanjem, Knausgor se bavi i izdavaštvom.

BONUS VIDEO: Irina Karamarković na Beogradskom džez festivalu - Gusta mi magla padnala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.