PREPORUKA ZA ČITAOCE ESPRESA: Pet renomiranih izdavača predstavlja TOP 3 knjige iz svoje ponude
Na štandovima poznatih domaćih izdavača knjiga, Foto: Espreso.co.rs

ESPRESO NA SAJMU KNJIGA

PREPORUKA ZA ČITAOCE ESPRESA: Pet renomiranih izdavača predstavlja TOP 3 knjige iz svoje ponude

Pet izdavača, 15 naslova, za predstojeće jesenje i zimske dane

Objavljeno:
Nikola Marković

Sreda uveče na Beogradskom sajmu knjiga bila je veoma živa. Možda ne kao što biva vikendima, ali i poseta radnim danima ima svoju dinamiku. Od trenutka kada smo na Sajmu medija završili program portala Espreso.co.rs za taj dan, što je bilo oko 17h, sajamske dvorane su počele da se pune munjevitom brzinom. Naravno, najveća gužva bila je u sali broj 1, gde smo obišli štandove nekoliko renomiranih domaćih izdavača i saslušali njihove preporuke za naše čitaoce:

LAGUNA: Ejmor Touls - Džentlmen u Moskvi, Dafne di Morije - Rebeka, Uroš Petrović - Neko se uselio u onu staru vilu

foto: Promo

"Laguna preporučuje jedan sjajan roman Ejmora Toulsa, Džentlmen u Moskvi. To je magični roman o čoveku kome je naređeno da ostatak života provede u luksuznom hotelu Metropol, tačno prekoputa Kremlja. Bez obzira na nesvakidašnje okolnosti svog života, on pokušava da otkrije svoju istinsku svrhu. Reč je o jednom aristokrati starog kova koji se zamerio boljševičkom režimu. Kako on provodi vreme i do kakvog zaključka dolazi saznajemo čitajući ovu knjigu.

Knjiga Rebeka je najuticajniji roman 20. veka, koji Laguna objavljuje povodom 80. godina od prvog izdanja. To je prvi psihološki triler u svetu. Surovo jeziv bestseler koji stiče svoje poklonike sa svakom novom generacijom čitalaca.

Na kraju, preporučujemo i jednu knjigu za decu: "Neko se uselio u onu staru vilu", autora Uroša Petrovića. On je čovek koji mnogo svoje energije posvećuje deci. Novi roman u zagonetkama, novi roman sa novim likovima. I deca i odrasli će uživati".

SLUŽBENI GLASNIK: Antologijska edicija "Prvi svetski rat u srpskoj književnosti", Vladimir Medinski - Rat i mitovi SSSR-a 1939-1945, Anita Panić - Milena Dravić ili Ključ snova

foto: Promo FCS

Velika edicija o Prvom svetskom ratu obuhvata čak deset tomova na zadatu temu i predstavlja naobimnije delo koje ovaj izdavač preporučuje.

Vladimir Medinski, ministar kulture Rusije, koji je bio i gost sajma, ovu knjigu je napisao pre deset godina ona prvi put bila izdata na sedamdesetogodišnjicu Drugog svetskog rata 2009. godine. Po njegovim rečima, motiv za pisanje ove knjige je bilo njegovo saznanje da među mladima u Rusiji postoji veliki broj onih koji imaju pogrešnu sliku o istoriji, te da su im osnovni izvori znanja holivudski filmovi, kompjuterske igre i članci na internetu.

Milena Dravić ili Ključ snova je knjiga o najznačajnijoj glumici jugoslovenskog i srpskog filma, pripremana dugo pre njene smrti. U opisu knjige stoji: "Kao što ćete primetiti, ovde je u zamahu obuhvaćen samo jedan krak Milenine glumačke meštrije, dok je po strani ostavljen onaj, ne manje važan, koji se odvijao na pozorišnim scenama tokom svih ovih godina, ponajviše u matičnom Ateljeu 212, ali i na drugim scenskim prostorima, u rasponu od Beogradskog dramskog pozorišta (sa i dalje velikim hitom »Harold i Mod«), do stalnog gostovanja u Budva Teatru. Da ne pominjemo vrhunske trenutke na televiziji, od prekretničkog TV kabarea »Obraz uz obraz« sve do nastavka dramske TV serije "Jagodići".

GEOPOETIKA: Sali Runi - Razgovori s prijateljima, Lin Ulman - Nespokojni, Habib Ahmadade - Partija šaha sa mašinom sudnjega dana

foto: Promo

"Preporučujemo Sali Runi, veoma mladu irsku spisateljicu, čiji smo debitantski roman "Razgovori sa prijateljima" objavili ovog leta. Njena knjiga je doživela veliki odjek u svetu i dobila je nagradu za najboljeg mladog autora i najbolju knjigu godine 2017. To je knjiga koja je za različite generacije, od mlađih "young adults" do svih starijih generacija. Zovu je "Ficdžeraldom snepčet generacije". Fantastično piše, odlična je tema, toliko vas knjiga nosi da je to apsolutno svaka preporuka.

Zatim, "Nespokojni" Lin Ulman, ćerke Ingmara Bergmana i Liv Ulman. To je roman, ali istovremeno i jedna vrsta autobiografije, jer govori dosta o njenom odnosu sa ocem i majkom. To je jedna topla knjiga o deci koja bi da odrastu, i odraslima koji bi da ostanu deca.

Nova knjiga koja je stigla direktno na sajam, iranskog autora Habiha Ahmadzadea, zove se "Partija šaha sa mašinom sudnjega dana", i govori o iračko-iranskom ratu. To je jedna od najčešćih tema u iranskoj literaturi, ali je ovo možda najumetničkija knjiga o tome, i ima skrivenu temu o vezi islama i hrišćanstva. Autor je dobitnik velikog broja nagrada za tu knjigu, pa čak i nagrade za roman godine koju dodeljuje država Iran"

VULKAN: Gijom Muso - Devojka i noć, Donato Karizi - Čovek iz lavirinta, Jusi Adler Olsen - Selfi

foto: Promo

Francuski pisac bestselera "Devojka i noć" Gijom Muso postigao je očekivani uspeh sa svojim 15. romanom koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Uzbudljiv, nepredvidiv roman pisan jednostavnim i ubedljivim stilom, čita se u jednom dahu.

Iz pera omiljenog pisca trilera Donata Karizija, stigao je novi roman Čovek iz lavirinta koji krije rešenje nesvakidašnje misterije.

SELFI: Detektiv Karl Merk iz Sektora Q naći će se pred teškim izazovom kada se mračna prošlost jednog od članova tima sudari sa nerešenim ubistvom...

CLIO: Dejvid Kuk - Istorija filma I-II, Todor Kuljić - Prognani pojmovi, Siva Vajdijanatan - Antidruštvene mreže

foto: Promo

"Istorija filma je naše najznačajnije izdanje, iako je drugo, jer je bitno izmenjeno i dopunjeno i ažurirano", kažu iz izdavačke kuće Clio. U opisu knjige stoji da je ona "sveobuhvatni vodič kroz filmsku umetnost od njenih početaka do današnjih dana. Autor obrazlaže sve bitne aspekte filma i filmskog stvaralaštva i ujedno nas upoznaje sa tehnološkim, društvenim i ekonomskim kontekstom u kom je nastala i razvijala se svetska kinematografija".

Knjiga Prognani pojmovi obrađuje izuzetno značajno, a potpuno zapostavljeno pitanje smene pojmova u misli o društvu kod nas i u svetu. Zašto su izbačeni pojmovi humanizam, eksploatacija i revolucija, a uvedeni tranzicija, transformacija i društvena isključenost? Reč je o čitanju promena društva preko promena pojmova za njihovo objašnjenje.

"Knjiga Antidruštvene mreže autora Sive Vajdijanatana se bavi aktuelnim pitanjem izneveravanja poverenja fejsbuka i tu postoji dosta oprečnih mišljenja," objašnjavaju iz Clia, dok u opisu knjige piše i kako "pisac dokazuje da je Fejsbuk postao najveća korporacija za oglašavanje, da nije pokretač revolucionarnih društvenih promena, da dobro služi autoritarnim režimima i da želi da postane operativni sistem naših života. Time je moguća globalna manipulacija koja je sa stanovišta demokratije neprihvatljiva".

BONUS VIDEO: Espreso na probi grupe Fish in Oil - Kapu dole

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.