POVODOM ROMANA ODUSTAJANJE: Jelena Lengold i Teofil Pančić licem u lice
Foto: Radmila Venkovska

snažna knjiga

POVODOM ROMANA ODUSTAJANJE: Jelena Lengold i Teofil Pančić licem u lice

Četvrtak, 18. oktobar u 19.00, u Klubu Magistrala Doma kulture Studentski grad

Objavljeno:

Novi roman Jelene Lengold je priča o ženi u tri životna doba (devojčica, mlada i zrela žena), o sećanjima na detinjstvo, o činjenicama intimne i porodične istorije, o kojima se mora pričati.

Odustajanje je snažna knjiga puna preispitivanja, pričana iznutra i vođena majstorskom rukom. Pojavljuje se petnaest godina posle prethodnog autorkinog romana, Baltimor.

Jelena Lengold je pripovedačica, pesnikinja i romansijerka.

Pesme: Raspad botanike (‘82), Vreteno (‘84), Podneblje maka (‘86), Prolazak anđela (‘89), Sličice iz života kapelmajstora (‘91), Bunar teških reči (‘11) i Izaberi jedno mesto (‘16). Priče: Pokisli lavovi (‘94), Lift (‘99), Vašarski mađioničar (’08, Evropska nagrada za književnost, Žensko pero, Biljana Jovanović i Zlatni Hit Liber), Pretesteriši me ('09), U tri kod Kandinskog (‘13) i Raščarani svet (’16, Andrićeva nagrada).

Prevedena je na engleski, italijanski, danski, francuski, bugarski, rumunski, makedonski, ruski, ukrajinski i češki jezik. Zastupljena je u antologijama savremene srpske književnosti u Srbiji i svetu. Bila je novinarka i urednica u redakciji kulture Radio Beograda, projekt-koordinatorka Nansenskolen Humanističke akademije iz Lilehamera u Norveškoj, na predmetu konflikt menadžment.

„Kad se podvuče crta, neće baš mnogo toga što će izaći ove godine moći da se meri s Odustajanjem, takvim kakvo je. Ovo je zrela knjiga autorke koja ima potpuno zasebno mesto u srpskoj prozi, izboreno darom i senzibilitetom bez premca. Čuj, ne baš mnogo toga? Zapravo, malo, gotovo ništa. Jer, Jelena Lengold ima ime, i to ime nikada još nije osvanulo na knjizi koja bi bila nešto manje od Događaja.“ - Teofil Pančić.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.