Aleksandar Đuričić osvojio nagradu Dejan Medaković za knjigu Čuvarkuće-Udovice pisaca
Laureat, Foto: Zorana Jevtić

čestitamo

Aleksandar Đuričić osvojio nagradu Dejan Medaković za knjigu Čuvarkuće-Udovice pisaca

Knjiga o intimi, o bekstvu od takozvanog kolektivnog zanosa, o samoći

Objavljeno:

Aleksandar Đuričić je dugogodišnji novinar, urednik i publicista. U knjizi "Čuvarkuće - Udovice pisaca" otvorile su mu se životne saputnice pisaca i ispričale priče koje nam osvetljavaju živote Borisava Pekića, Mome Kapora, Antonija Isakovića, Libera Markonija, Milorada Pavića, Mirka Kovača, Mike Oklopa, Oskara Daviča, Đorđa Lebovića i Petrua Krdua.

Dejan Medaković, naš znameniti pesnik, pripovedač, memoarista, hroničar, kritičar i istoričar umetnosti, tribun našeg naciona, svojim pisanjem i usmenim svedočenje i uticajem svakako je u prvom redu najvećih srpskih intelektualaca stoleća. Rođen je 7.7.1922. u Zagrebu, a zauvek nas je napustio 1.7.2008. godine u Beogradu.

Žiri koji je radio u sastavu Draško Ređep, predsednik, Radovan Popović i Boško Suvajdžić, doneo je jednoglasnu odluku da se ovim prestižnim priznanjem nagradi Aleksandar Đuričić za knjigu "Čuvarkuće", s podnaslovom "Udovice pisaca", objavljenoj u IK "Samizdat" Beograd.

U obrazloženju nagrade se između ostalog kaže:

Ostvarena u valjanoj tradiciji srpskih memoara koji stvarnosno i brutalno blisko sučeljavaju sa maštarijama i "senkama prošlosti" (Dejan Medaković), turobna i očajnička u isti mah kada i ezoterična, indiskreciju poseduje kao svoj vazduh, tako opojan i u prostorima zabranjenog voća. "Čuvarkuće" Aleksandra Đuričića otkrivaju daleko više, a svakako daleko uzbudljivije od naših socioloških i kulturoloških studija. Ovo je knjiga o intimi, o bekstvu od takozvanog kolektivnog zanosa, o samoći... Aleksandar Đuričić je krenuo na putovanje, koje je, vidi se to is ada jasno, iznenadilo i njega samog."

Dosadašnji laureati nagrade od 2008. do danas su Momo kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krstić, Radivoj Stanivuk, Aleksandar Gatalica, Dinko Davidov, Nada Milošević Đorđević, Ljubomir Simović, Milisav Savić.

Nagrada će Đuričiću biti uručena u januaru 2019, na dan "Prometeja" u Novom Sadu.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Aleksandar Zograf

(Espreso.co.rs/ Glossy.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.