Hrvatski pisac Miljenko Jergović laureat Prozefesta
Foto: Marina Lopičić

u novom sadu

Hrvatski pisac Miljenko Jergović laureat Prozefesta

Ovogodišnje izdanje festivala održaće se od 25. do 28. septembra

Objavljeno:

Hrvatski pisac Miljenko Jergović laureat je 12. Međunarodnog festivala proze "Prozefest", čiji je moto "Zauzmi pozu - čitaj prozu", saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Direktor KCNS-a Bojan Panaotović ukazao je na rezultate najnovijih istraživanja koja pokazuju da mladi sve manje čitaju, da su sve više zavisni od interneta i prepušteni marginalnim sadržajima, zbog čega je uloga "Prozefesta" i urednika književnog programa KCNS Nedeljka Mamule utoliko značajnija.

"Naročito je značajno to što na "Prozefestu" srednjoškolci imaju priliku da upoznaju pisce i njihova dela, stiču čitalačku naviku, zauzmu pozu i čitaju prozu, kao što kaže briljantni slogan ovog festivala", rekao je Panaotović i najavio da će od naredne godine ovaj festival još snažnije podržati Grad Novi Sad i Fondacija "Evropska prestonica kulture".

Osvrnuvši se na laureata Jergovića, Panaotović je ocenio da su svi pisci i intelektualci poput Miljenka Jergovića, ne bi bilo bratoubilačkog rata devedesetih godina na jugoslovenskim prostorima.

"Mnoge evropske metropole mogu samo da sanjaju da u svoje okrilje dovedu, u svega tri godine, najveća imena svetske književnosti - Orhana Pamuka, Maria Vargasa LJosu i Petera Handkea", istakao je Panaotović.

Predsednik Organizacionog odbora "Prozefesta" Nenad Šaponja kazao je da je pažnja ove godine usmerena na vrhunske prozaiste iz regiona.

Učesnici festivala uz Jergovića biće Borivoj Radaković (Hrvatska), Ranko Risojević (Republika Srpska), Enes Halilović (Srbija), Srđan Srdić (Srbija) i Radivoj Šajtinac (Srbija).

Urednik književnog programa KCNS-a Nedeljko Mamula istakao je edukativnu funkciju festivala kao najvažniju i podsetio da su u ranim festivalskim godinama organizatori nagovarali srednjoškolce da aktivno uzmu učešće na "Prozefestu", a sada već nekoliko njih iz te generacije mogu da se pohvale doktorskim diplomama iz oblasti književnosti.

Mamula je najavio mogućnost da u 2021. godini, u kojoj će Novi Sad najintenzivnije obeležavati titulu Evropske prestonice kulture, gosti grada ponovo budu svi dobitnici nagrade "Milovan Vidaković".

Dosadašnji laureati ovog prestižnog festivala su: Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas LJosa, Orhan Pamuk i Peter Handke.

BONUS VIDEO: FAŠIZAM NIJE PAO SA NEBA U NAŠE ŽIVOTE, ON JE DUBOKO UKORENJEN! Snažnim govorom otvoren 52. BITEF! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.