O LJUBAVI I DRUGIM MORONIMA: Održana promocija knjige Danijele Kostić u SKC-u (FOTO)
Foto: Promo

problemi tinejdžera u fokusu

O LJUBAVI I DRUGIM MORONIMA: Održana promocija knjige Danijele Kostić u SKC-u (FOTO)

Glavna junakinja Mila ide u osmi razred, dete je razvedenih roditelja...

Objavljeno:

O ovom savremenom romanu o ljubavi i drugim problemima tinejdžera govorili su, osim autorke, urednik Zoran Penevski, pisac Gradimir Stojković i pesnik Ognjen Karadžić.

Glavna junakinja Mila ide u osmi razred, dete je razvedenih roditelja i nedavno je dobila brata koga je neizmerno zavolela. Ona pliva kroz život očiju širom otvorenih i kada prolazi kroz one večite muke, probleme i patnje svih pubertetlija ovog sveta – ljubavne, naravno. A sve će se dodatno zakomplikovati kad upozna jednog maturanta...

Danijela Kostić je pomalo stidljivo izjavila kako je pozvala baš ove goste da pričaju o njenoj knjizi kako bi ona što manje morala da govori. „Mene su učili da nije dobro mnogo pričati o sebi, da je to nepristojno. Zato su pored mene ljudi koji me dobro poznaju i koji razumeju šta sam ovom knjigom htela da kažem.“ Danijela je diplomirala 2002. godine na beogradskom Filološkom fakultetu, na grupi za srpski jezik i književnost. Njen diplomski rad je bio o serijalu o Hajduku Gradimira Stojkovića, i za pisca kaže da joj je prisvojeni otac.

„Knjigu sam napisala za neka dva-tri dana, dok je beba spavala. Ta beba je sada velika, ja sam rukopis gurnula u fioku, sve dok ga u jednom trenutku nisam dala Gradimiru da pročita, on ga je prosledio dalje, i zato smo danas ovde“, rekla je Kostićeva.

Pesnik Ognjen Karadžić
Pesnik Ognjen Karadžić foto: Promo

Urednik izdanja Zoran Penevski smatra da je otvorenost u knjizi ono što je preporučilo ovo delo za objavljivanje. „Ovaj rukopis krasi otvorenost u pristupu kako temi tako i u pisanju, ali i u hrabrom pogledu na ono što tišti mlade, pa i svakoga od nas.“

Gradimir Stojković kaže da je osnovno bogatstvo ovog romana jezik kojim je napisan. „Od mog Hajduka do danas mnogo toga se promenilo, okolina, odnosi, stil života. Danas se sve prebrzo menja.“

Atmosfera na promociji
Atmosfera na promociji foto: Promo

Mladi pesnik Ognjen Karadžić je mislio da mu je poziv da priča o ovoj knjizi upućen zbog njegovih godina. „Kao pripadnik generacije između junakinje Mile i autorke Danijele, sa sigurnošću mogu da tvrdim da je ovo knjiga za sve generacije. Ona na veoma zanimljiv način govori o različitim temama koje se tiču mladih ljudi, a o kojima se nije dosad govorilo u literaturi za mlade. Suština je da ništa nije teško.“ „Osim ljubavi“, našalio se Stojković.

Karadžić je pronicljivo primetio da u knjizi nema Fejsbuka i ostalih društvenih mreža što je i autorkina svojevrsna poruka. „Emocije i energiju možete osetiti samo uživo, zato, družite se!“, rekla je Danijela.

Na pitanje koliko je rad sa decom doprineo da ova knjiga nastane, budući da naša autorka predaje u osnovnoj školi, ona kaže da je jedna od najvažnijih stvari koju je naučila ta da su deca ranjiva bića, ona se lako raspadnu, ali se i sastave. „Kada se raspadnu, odrasli često ne uspeju da se sastave, ili to učine na pogrešan način. Parodija je nešto što nas čini živima, mogućnost da nešto izvrnemo ruglu. Da ne postoji, ne bismo mogli da prevaziđemo sve što nas boli i lomi. To deca prirodno znaju, i na tome sam im zauvek zahvalna.“

„O ljubavi i drugim moronima“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.